Vörös riasztás, borús kilátások

Miskolc – A várható esők miatti újabb áradásokra készülnek az árvízvédelmi szakemberek.

Egész hétre esős, viharos időt jósolnak a meteorológusok, és a várhatóan lehulló csapadék mennyisége a mostani számítások szerint jelentősnek ígérkezik. Nem jó hír ez azoknak, akinek jószerivel még az előző árvizek hatásait sem sikerült kiheverniük. Mire számítanak az árvízvédelmi szakemberek? – tettük fel a kérdésünket Csont Csabának, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetőjének, akitől a következőket tudtuk meg:

– A vasárnap kora délután hullott zivataros esők hatására kisebb árhullám képződött szlovák területen a Balog és a Túróc patakon és ez is elég volt ahhoz, hogy a Sajó vízállása Sajópüspökinél megközelítse a II. fokú készültségi szintet. A folyó azóta itt már apad, de Sajószentpéterig I. fokú készültségi szint feletti vízállások vannak. A Bódva vízrendszerében az Ida patak vízgyűjtőjét érintették a vasárnapi esők és az ott levonuló árhullám hatására hazai területen is további 30-50 centiméteres vízszintemelkedés várható. A Hernád szlovákiai mellékvizei közül a Tárcán egy közepes, míg az Olsván egy jelentősebb árhullám vonul le. Ezek együttes hatására Hidasnémetinél hétfő estiig a vízszint megközelíti az I. fokú készültségi szintet. A meteorológiai előrejelzések szerint kedden a déli órákig a Sajó, a Bódva és a Hernád vízrendszerében területi átlagban 40 millimétert elérő csapadék hullhat. A kedvezőtlen talaj-és hidrológiai állapot miatt ez mind a három vízfolyáson gyors és jelentős árhullámok kialakulását eredményezheti, a határszelvényekben az eddigi legnagyobb vízállásokat megközelítő tetőzésekkel. Az előrejelzések szerint szerdán a nap második felében és csütörtökön újabb jelentős csapadék hullhat, amelynek hatására az akkorra kialakuló magas vízszintek tartósan megmaradhatnak.

A Bodrog továbbra is nagyon lassan apad, a vízállások kevéssel a II. fokú készültségi szintek alatt vannak. Az utóbbi napokban a Nagydomása és a Sirava víztározók szintje jelentősen csökken, így hétfő reggelre már komolyabb árvízi vízvisszatartó kapacitással rendelkeztek. A hét elejére várható csapadék valószínűleg inkább Szlovák területen lesz jelentős, így a tározók, az árhullámokat csökkentő hatásuk miatt, felértékelődnek. Ettől függetlenül a Bodrogon is áradásra kell számítani, de ez egyelőre mérsékeltnek ígérkezik.

A szerdára és csütörtökre jelzett csapadékhullámból már az Ung és a Latorca vízgyűjtőjén is nagyobb esők lehetnek, amelyek további, ekkor már jelentősebb (III. fokú készültségi szintet meghaladó) áradáshoz vezethetnek. A Tisza jelenleg Tiszafüred térségében a tetőzés közelében van, felette lassan apad. A következő napokra jelzett csapadék első hulláma valószínűleg csak kisebb vízszintemelkedéseket okozhat, de ha szerdán és csütörtökön valóban nagy mennyiségű eső hull a Felső-Tisza vízgyűjtőire, jelentős tiszai árhullám kialakulása várható.

Összességében elmondható, hogy vízfolyásaink mindegyikén igen magas vízszintek alakulhatnak ki, de mellettük a hazai kisvízfolyásokon is jelentős árhullámok vonulhatnak le és a belvízzel elöntött területek nagysága is növekszik majd – osztotta meg velünk a prognózist Csont Csaba.

ÉM-SZP

 

Készültségben lévő árvízvédelmi szakaszaink összes hossza: 423,356 km, ebből I. fokú árvízvédelmi készültség 187,982 km, II. fokú árvízvédelmi készültség 46,775 km, III. fokú árvízvédelmi készültség 188,599 km hosszban van.

A Hernádnémeti-Hernádszurdoki árvízvédelmi szakasz garadnai gátőrjárásán és a Hidasnémeti-Bőcs árvízvédelmi szakasz Vilmányi gátőrjárásán, a töltésmegbontások végleges helyreállításáig III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Foglalkoztatott létszám: 400 fő, alkalmazott gépek száma: 120 arab.