Vörös riasztás – ha kell beavatkoznak

Miskolc – A legmagasabb, vörös riasztást adta ki az Országos Meteorológia Intézet az északi országrészre, így megyénkre is, hétfőn délután.

Az előrejelzések szerint igen nagy mennyiségű, többfelé 12 óra alatt akár 50 millimétert meghaladó eső is eshet. Fokozódhat az árvíz-és belvízhelyzet, a kisebb patakokon is erős vízhozam-emelkedés várható.

A megyei katasztrófavédelem szakemberei már készülnek a viharra. Az ügyeleten figyelemmel kísérik, merre halad a viharfelhő, felvették a kapcsolatot a tűzoltósággal, a polgárvédelemmel, valamint a megyénkbeli települések polgármestereit is tájékoztatták – tudtuk meg Kohánka Istvántól, a megyei katasztrófavédelem igazgató-helyettesétől. Azt is elmondta: az elmúlt napokban próbálták pótolni a készleteket, mint például a homokzsákokat. A védekezéshez szükséges eszközök tehát rendelkezésre állnak, ha kell azonnal be tudnak avatkozni – hangsúlyozta. Egyelőre nem tudják, hol várható nagyobb vihar, esőzés, de figyelemmel kísérik a vihar vonulását – mondta.

A védelmi bizottságot nem hívták össze Miskolcon (ezt ugyanis csak a katasztrófavédelem teheti meg – a szerk.), de a városházán jelenleg is egyeztetnek a vörös riasztás miatt. Az egyeztetést, amely egyelőre informális, Orosz Lajos alpolgármester vezeti – tudtuk meg Veres Lászlótól, a városháza szóvivőjétől. Elmondta: az alpolgármester mellett az aljegyző és a városgazda szakemberei is jelen vannak.