VÖRÖSISZAP: Zajlik a vállalkozói károk megállapítása

Összesítették a vörösiszap-katasztrófához kapcsolódó vállalkozói kárigényeket – számol be hétfői közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A biztosítók által végzett értékbecslés szerint eddig 15 kárértéket megállapító ajánlat készült el.

Folyamatosan zajlik az újjáépítés az iszapkatasztrófában érintett területeken. A munkában vasárnap 149 szakember dolgozott, amelyhez 48 munkagép volt a segítségükre. A devecseri lakóparkban folytatódott az utak, közművek kiépítése, elkészült öt épület alapja, öt lábazat betonozása, kettő zsalukövezése. Emellett kiástak három alapot is, megkezdték egy ház falazását, a lakópark kerítésének építését és a bekötő gázcsöveket fektetését pedig tovább folytatták. Kolontáron falazási és ácsmunkálatokat végeztek, egy épület lábazata elkészült, egynek pedig a falazásával végeztek itt. A mintaház belső burkolásával pedig folytatták a belső munkálatokat.

Közben három új építésű és négy használt ingatlan vásárlásáról támogatási, valamint három készpénzes kárenyhítésről szóló szerződést kötött a jogi munkacsoport a károsultakkal. Ezen felül összesítették a vörösiszap-katasztrófához kapcsolódó vállalkozói kárigényeket. A biztosítók által végzett értékbecslés szerint eddig 15 kárértéket megállapító ajánlat készült el.

AZ OKF közleményében beszámolt arról is, hogy a szállítási útvonalak karbantartása folyamatos, és zavartalan a vasútiközlekedés is.

Az ÁNTSZ adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható. Jelenleg a légszennyezettség sem okoz gondot: a szálló por napi átlagkoncentrációja Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen sem haladta meg az egészségügyi határértéket nem haladta meg.

-Független Hírügynökség-