VÖRÖSISZAP – Zeneiskolában laknak csaknem hat hete

Csaknem hat héttel a vörösiszapkatasztrófa után több mint húszan még mindig a devecseri zeneiskolában laknak.

Az épületben nincs melegvíz, két tanteremben matracokon, adományként kapott ágyakon alszanak a családok. A Máltai Szeretetszolgálat abban bízik, heteken belül megoldódhat a helyzetük. Eközben akik albérletbe tudtak menni, azt szeretnék tudni, mikorra találnak nekik végleges megoldást. A polgármester azt mondja: holnap kezdődnek ez ügyben az egyeztetések.

Németh Henrietta 9 hónapos ikerlányait egy adományként kapott kádban fürdeti, amelybe a vizet egy szintén adomány rezsón melegíti. A devecseri zeneiskolában ugyanis , ahol a katasztrófa óta laknak, nincs melegvíz. Két tanteremben összesen több mint húszan élnek. Van, aki matracokon, más adományágyakon alszik. Azt mondják már több albérletet is megnéztek, de nem adják ki nekik, mert cigányok.

A Máltai Szeretetszolgálat szerint valóban nehéz albérletet találni a családoknak. Adányi László katasztrófavédelmi programvezető elmondta: volt, hogy miután a bérbeadók megtudták, hogy cigány származású az albérlő, nem adta ki lakását. A szeretetszolgálat eddig 88 kolontári és devecseri családnak biztosított albérletet, amelyek díját fél évre átvállalták. Abban bíznak, hogy egy-két héten belül a zeneiskolában élők helyzete is megoldódik.

Azok, akiknek találtak albérletet, hat hét után arra kíváncsiak, mikorra oldódik meg véglegesen helyzetük. Toldi Tamás devecseri polgármester tájékoztatása szerint a napokban mindenki megtudja, mennyire értékelték fel házát és ahelyett mit ajánl a kormány. Új lakást, használtat, vagy a régi felújítását. Az egyeztetések ez ügyben szerdán indulnak.