VÖRÖSISZAP – Túllépte az egészségügyi határértéket a szállópor-koncentráció Kolontáron

Túllépte az egészségügyi határértéket a szállópor-koncentráció Kolontáron. A méréseket 12 helyen, folyamatosan végzik. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság szombati tájékoztatása szerint a település polgármesteri hivatalnál volt a megengedettnél magasabb a légszennyezettség.

Valamivel kevesebb mint egy hete már sehol nem volt az egészségügyi határérték felett a szállópor koncentrációja. A Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség összesen 12 helyszínen vizsgálja folyamatosan a légszennyezettséget, egyebek között a somlóvásárhelyi iskolánál, az ajkai kórháznál, a devecseri és a kolontári polgármesteri hivatalnál, illetve a devecseri víztoronynál.

A védelmi bizottság szombati tájékoztatása szerint a szállópor koncentrációja a kolontári polgármesteri hivatalnál most meghaladta az egészségügyi határértéket, vagyis az 50 mikrogramm per köbmétert, 78,1 mikrogramm per kömbétert mértek itt. Ez egyébként a tájékoztatási küszöbértéket nem éri el.

Emellett éppen csak a határérték alatt van a légszennyezettség a devecseri polgármesteri hivatalnál, itt a vizsgálatok szerint 49 mikrogramm per köbméter a szállópor koncentrációja.
– Független Hírügynökség –