VÖRÖSISZAP – tárgyalnak a kárenyhítésről

Szerdán megkezdték a tárgyalásokat az állam által felkért ügyvédek a devecseriekkel. A károsultak hat hét után most tudják meg, mennyire értékelték fel házukat és mit kaphatnak érte az államtól.

Jelenleg csak egy szándéknyilatkozatot kell aláírniuk az érintetteknek, hogy igénybe veszik-e az állami kárenyhítést, a szerződéseket később kötik meg velük. Várhatóan 3 hét alatt az összes károsulttat tájékoztatják lehetőségeiről.

Devecseren csaknem 300 házat öntött el a vörösiszap, közülük több mint 200-at le kell bontani. Szerdán az állam elkért felkért ügyvédek, összesen hatan tájékoztatták a károsultakat. Toldi Tamás polgármester elmondta: három héten át egyeztetnek az érintettekkel. Ezalatt kell majd eldönteniük a károsultaknak, hogy igénybe veszik-e az állam által felajánlott kárenyhítést.

Akiknek házát elöntötte a vörösiszap, három lehetőség közül választhatnak: építenek nekik helyben egy lakást, vesznek nekik egy használtat bárhol az országban, vagy, ha lehetséges felújítják sérült ingatlanjukat. Az ingatlanokra egyébként 10 év elidegenítési és terhelési tilalmat vezetnek be. A mostani egyeztetések után egy szándéknyilatkozatot íratnak alá a károsultakkal, hogy igénybe veszik-e az állami kárenyhítést, a konkrétszerződéseket majd később kötik meg velük.
– Független Hírügynökség –

 

Címkék: ,