VÖRÖSISZAP – Riasztási határérték fölött a porkoncentráció

A vörösiszap-sújtotta térség porszennyezettsége minden mérési ponton meghaladja az egészségügyi határértéket, három helyen több mint kétszeres értéket regisztráltak a műszerek.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a betegek, a gyerekek és az idős emberek a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a katasztrófával érintett területen összesen 12 helyszínen méri folyamatosan a légszennyezettséget. A legutóbbi 24 órás mérés egyesített adatai alapján a levegő szállópor-tartalma valamennyi mérési ponton meghaladja az 50 mikrogramm/m3-es egészségügyi határértéket. Három mérési ponton, a kolontári és devecseri polgármesteri hivatalnál, valamint a devecseri rendelőintézetnél 110, illetve e fölötti értékeket mértek, amely jelentősen meghaladja a 100 mikrogrammos riasztási határértéket.

Az ÁNTSZ fokozottan felhívja a figyelmet munkavégzés közben az egyéni védőeszközök, különösen a porvédő álarc használatára. A szabadban tartózkodás idejét az érzékeny csoportok – a légúti megbetegedésben szenvedők, az idősek és a gyerekek – korlátozzák a minimálisan szükséges szintre – javasolja a tisztiorvosi szolgálat.

A szállópor koncentrációja az időjárási viszonyok miatt az ország több településén jellemzően magasabb az átlagosnál.

– Független Hírügynökség –

 További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek