VÖRÖSISZAP – Egy-két héten belül megkezdheti munkáját az iszapkatasztrófát vizsgáló bizottság

Egy-két héten belül megkezdheti munkáját a kolontári iszapkatasztrófa körülményeinek és felelőseinek feltárásával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság – jelentette be szerdán délután Kovács Zoltán, fideszes parlamenti képviselő.

A politikus sajtótájékoztatóján elmondta: a kolontári vörösiszap-katasztrófa körülményeit vizsgáló bizottság felállítását a Jobbik javasolta, a Fidesz pedig támogatja. A vizsgálóbizottság célja a példátlan környezeti katasztrófa körülményeinek és okainak feltárása, a személyi felelősség megállapítása, valamint a tározóépítés körülményeinek valamint a hatósági ellenőrzések felülvizsgálata lesz. Hozzátette: “természetesen nem hagyható figyelmen kívül a MAL Zrt-vel kapcsolatos felelősség vizsgálata sem”.

Kovács Zoltán azt mondta, a vizsgálóbizottság szavazással már hétfőn létrehozható, négy kormánypárti és négy ellenzéki képviselő végezné benne a munkát. A bizottság felállítását a Fidesz, a Jobbik és az MSZP is fontosnak tarja, az LMP nem nyilatkozott, egy módosító indítványt nyújtottak be – tette hozzá. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a bizottság a szokásostól eltérően nem hat hónapig, hanem egy évig végezné a vizsgálatot, mandátuma 2011. november elsejéig szólna.

A képviselő elmondta: mint minden vizsgálóbizottság ez is alkalmazhatna külső szakértőket, ennek költségét az országgyűlés állja. A bizottság tagjairól még nem döntöttek, a bizottságról csak az általános vita zajlott le szerdán. Előbb a benyújtott módosító indítványokról kell dönteni, csak utána következhetnek a személyi javaslatok. Utóbbiról a Parlament plenáris ülése dönt majd. A politikus úgy fogalmazott, “Ha minden “flottul megy”, akár már a jövő héten, de egy-két héten belül biztosan felállítják a bizottságot.”