VÖRÖSISZAP – 29 milliárd a termőföldek mentesítésére

Összesen több mint 29 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre a vörösiszap-katasztrófa miatt szennyeződött külterületek, termőföldek mentesítésére. A feladatot a Vidékfejlesztési Minisztérium koordinálja, a végrehajtásra pedig meghívásos közbeszerzési eljárást indítottak.

A két jelentkezőből az egyik, a teljesen állami tulajdonban lévő Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. tett ajánlatot. A minisztérium egyedi megrendeléseket ad a cégnek egy-egy feladatra, a rendelkezésre álló 29,2 milliárd forint erejéig, ezt a keretet azonban nem kell szükségszerűen kimeríteni – olvasható a katasztrófával kapcsolatos információk közzétételére létrehozott kormányzati portálon.

A külterületek kármentesítése várhatóan még ezen a héten megkezdődik, az élővizek közelében található, leginkább szennyezett területeket tisztításával. A közlemény szerint a kármentesítést a károkozónak kell elvégeznie, a MAL Zrt. azonban mostanáig nem ismerte el a károkozás felelősségét. A feladattal azonban nem lehet tovább várni, hiszen a külterületi földeken jelenlévő szennyezőanyag továbbra is károkat okozhat a környezetben, ezért indított a vidékfejlesztési tárca meghívásos közbeszerzési eljárást – áll a portálon.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szándéka, hogy a külterületi kármentesítési munkálatokat elsősorban helyi vállalkozók bevonásával oldja meg. A Mecsekért Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött megállapodás annak biztosítéka, hogy a bonyolultabb feladatok elvégzésre is rendelkezésre álljon egy komoly szakmai és technikai hátterű vállalkozás.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a kármentesítéssel kapcsolatos mérnöki tervezési és műszaki ellenőri feladatok ellátására szintén meghívásos közbeszerzési eljárást indított. Három jelentkező közül az OVIBER Kft.-vel kötöttek megállapodást. A 150 millió forintos keretszerződés ebben az esetben is egyedi és konkrét megrendelésekre vonatkozik, az elszámolásra az egyes feladatok elvégzése után kerül sor.

Az október 4-én történt gátszakadás után 1000 hektárt öntött el a szennyező vörösiszap.
– Független Hírügynökség –