VÖRÖISZAP: Hamarosan aláírhatják az első lakásvásárlási támogatási szerződéseket

Hamarosan megtörténhet az első lakásvásárlási támogatási szerződések aláírása a vörösiszappal elöntött településeken – számolt be pénteki közleményében az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ mellett működő jogi munkacsoport tagjai folyamatosan egyeztetnek a kárenyhítésben érintett emberekkel.

Az iszapömlésben érintett tulajdonosok közül 55-en új építésű ház, míg 44-en használt lakás vásárlása mellett döntöttek. A tárgyalások folyamatosak, ám továbbra is többen vannak azok, akik gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést. Az érintettekkel az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ mellett működő jogi munkacsoport tagjai egyeztetnek, így hamarosan megtörténhet az első lakásvásárlási támogatási szerződés aláírására is.

Az OKF pénteki közleményében beszámolt arról is, hogy 400 méter hosszúságban elkészült a Kolontár védelmében épülő gát résfala. A depókba eddig körülbelül 1700 köbméter iszapos anyagot szállítottak. A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöki rendelete alapján kijelölték a mezőgazdasági területekről elhordott szennyezett anyag helyét, így a terület tisztítása csütörtökön megkezdődhetett.

A Civil Humanitárius Koordinációs Központ – ugyancsak csütörtökön – ülést tartott a Kolontári Polgármesteri Hivatalban. A karitatív szervezetek úgy határoztak, hogy a térségben már csökkenthető az élelmiszer-adományozás, az év végéig pedig fokozatosan meg is lehet szűntetni azt.
– Független Hírügynökség –