Utolsó szakaszához érkezett a józsefvárosi tehermentesítő gyűjtőcsatorna építése

Csütörtökön kezdődött a Rezső téri tehermentesítő gyűjtőcsatorna építésének utolsó fázisa. A fővárosi önkormányzat hat kerületet érintő, 15 kilométer hosszúságú csatornafejlesztési beruházása tavaly szeptemberben indult. A 62 millió eurós beruházás szeptember végére készül el – tájékoztatott csütörtökön a beruházást előkészítő cég.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep kiegészítő beruházásainak keretében a Józsefvárosban két helyen épülnek új tehermentesítő gyűjtőcsatorna-szakaszok: a Szigony utca-Baross utca nyomvonalon, valamint a Rezső téren és az Elnök utcában. A Baross utcában a Szigony utca és a Kálvária tér között, valamint az Elnök utcában a Rezső tér és a Könyves Kálmán körút között jelenleg is folynak a munkálatok. A VIII. és a IX. kerület határán, az Üllői úton a Szigony utca és a Thaly Kálmán utca között is a tehermentesítő gyűjtőcsatornákhoz kapcsolódóan zajlik a csatornaépítés.

Csütörtökön kezdődött a Rezső térnél a Delej utca és a Bláthy Ottó utca közötti csatornaszakasz építése. A csatorna belső átmérője 1,6 méter, a 14,5 tonnás fúrópajzs pedig – amely percenként csaknem fél métert tud haladni – csaknem 1,8 méteres átmérőjű.

A Csepel-sziget északi részén épített szennyvíztisztító üzembe állításával a Dunába visszajutó, biológiailag tisztított víz aránya a korábbi 51 százalékkal szemben 95 százalékra nőtt, a létesítmény a Budapesten egy nap alatt keletkező 600 ezer köbméter szennyvízből napi 350 ezer köbméternyit képes kezelni.