Friss hírek

2008.11.06. 15:11

Filmforgatáshoz dúlták fel a zsidó temetőt Bukarestben

<p>Általános iskolás diák dúlta fel a bukaresti zsidó temetőt, a jelenetekből kisfilmet akartak összeállítani "Lakótelepi történetek" címmel. A temetőgyalázással összesen 22 tanulót gyanúsítanak a hatóságok, közülük négy beismerő vallomást tett.</p>

Románia legnagyobb zsidó temetőjében október 23-án 131 sírt rongáltak meg ismeretlen tettesek, sokat ledöntöttek, 53 síremléket pedig összetörtek. Az elkövetők tucatnyi szobrot is összetörtek. A bukaresti sírkertben 35.000 sír van.

A rendőrség összesen 22 diákot gyanúsít a zsidó temetőben elkövetett vandalizmussal. Közölük a négy beismerő vallomást tevő diák közül három alig 14 éves, a diákok legidősebbje is mindössze hetedikes, akik a temetővel szomszédos iskolában végzi tanulmányait.

A tettesek vallomása szerint a sírok feldúlását mobiltelefonokkal filmezték, azonban amikor látták mekkora botrányt kavartak, ijedtükben letörölték e felvételeket.

A temetőgyalázást Romániában három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. A 14 évnél fiatalabb diákok esetében a szülők számíthatnak bírságra, a három idősebb tanuló azonban bíróság elé áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!