Utcát neveztek el Putyinról Csecsenföldön

Vlagyimir Putyin orosz kormányfőről nevezték el a csecsen főváros egyik legnagyobb útját – alig tíz évvel azután, hogy az orosz csapatok szétlőtték Groznijt. A Moszkva-barát csecsen vezető szerint Putyin a csecsenek megmentője.

A grozniji Győzelem sugárutat vasárnap óta immár V.V. Putyin sugárútnak nevezik a csecsen vezetés döntése nyomán. Ramzan Kadirov, a Moszkva-barát csecsen kormányzat első embere azzal magyarázta a döntést, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin még orosz elnökként megmentette Csecsenföldet a népírtástól.

“Biztos vagyok benne, hogy a csecsen nép 99 százaléka támogat ebben, mert Putyin 1999-es katonai akciója megszabadított minket a nemzetközi bűnözőkről” – mondta Kadirov, a szovjet időszakra emlékeztető ünnepségen léggömbökkel és transzparensekkel megjelent több ezres hallgatóságának.

Putyin csaknem tíz éve indított átfogó offenzívát az iszlamista gerillák kiüzésére a függetlenségre áhítozó köztársaságban. A katonai akciókban csaknem teljes Gronznijt lerombolták az oroszok. Bár a nagy hadműveletekkel valóban sikerült megszilárdítani az oroszokkal együttműködő kormányzatot, kisebb összecsapások a mai napig előfordulnak. Az 1991 óta hosszabb-rövidebb ideig tartó háborúkban több tízezren haltak meg Csecsenföldön.

Az átnevezési ceremóniát az “orosz és a csecsen nép 420 éves barátságának ünnepén” tartották, amely nemrég lett piros betűs dátum Csecsenföldön. Nem mellesleg ezen a napon van Ramzan Kadirov születésnapja is, sokak számára egy bimbózó személyi kultusz egyértelmű jeleként.

Moszkva örömmel fogadta a grozniji ünnepség hírét. “Az átnevezés csodálatos hír…az egész csecsen nép csodálatos gesztusa” – mondta Vlagyimír Usztinov, Dmitrij Medvegyev orosz elnök küldötte.