Utcai tiltakozások Vajdaságban az autópálya koncesszióba adása miatt?

Bojan Kosztres, a vajdasági parlament elnöke hétfőn bejelentette: kész utcára hívni Vajdaság polgárait, ha nem sikerül jogi eszközökkel elérni azt, hogy az új szerb kormány megsemmisítse a pénteken aláírt, Horgos és Pozsega közötti autópálya-koncesszió szerződését. A magas rangú vajdasági politikus tiltakozásának fő oka, hogy a magyar határnál lévő Horgostól, a dél-nyugat szerbiai Pozsega városáig tervezett autópálya vajdasági részének koncesszióba adásával a tartomány elesik annak használati díjából származó bevételétől.

Kosztres kijelentette: hivatalosan is kérni fogja a szerb kormánytól, hogy hozzák nyilvánosságra a koncesszió feltételeinek részleteit. A vajdasági politikus már több mint egy éve megkérdőjelezi a kiépítés törvényességét.

A koncessziós szerződés ugyanis 25 évre bérbe adja a tartományi pénzeken kiépített Horgos és Belgrád között húzódó autópálya-szakaszt. Vagyis a tendergyőztes cég – a spanyol FCC és az osztrák Alpina konzorciuma – negyed évszázadon keresztül rendelkezhet a vajdasági úthasználati díjból befolyó összeg felett, cserébe pedig ki kell építenie az Újvidék és Horgos közötti autópálya bal sávját 106 kilométer hosszúságban, karban kell tartania a kész autópálya-szakaszt Újvidék és Belgrád között (68 kilométer), valamint ki kell építeni a Belgrádot Pozsegával összekötő, 148 kilométer hosszú autópálya mindkét sávját.

A tervezett autópálya-szakasz – a szerb kormány elképzelése szerint – egy új útvonal részét képezné, amely a magyar határtól a montenegrói tengerpartig húzódna. A befektetés teljes költsége 3,5 milliárd euró, az autópálya szerbiai részét másfél milliárd euróból építenék ki.Sporthírek