Utazzon velünk hegyek ölelte településekre!

Akt.:
Hollóháza múzeum
Hollóháza múzeum
Kora reggel indulunk útnak, hogy a délelőtti órákban az éppen felújítás alatt álló füzéri várban megtekinthessük a kaputornyot, sütőházat és a konyhát, majd az elénk táruló festői látványban is gyönyörködhessünk.

Fakultatív programként a füzéri látogatóközpont fedezhető fel, ahol állandó és időszakos kiállítások tekinthetők meg, valamint a központ információt nyújt a környező településekről, turisztikai szolgáltatókról, látnivalókról.

Utunk következő állomása Hollóháza, Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező porcelánipari vállalata, ahol 235 éve folyamatos a termelés. Japántól az Amerikai Egyesült Államokig, a Skandináv-félszigettől Ausztráliáig a világ több pontjára exportál a gyár.

Megtekinthetjük a Hollóházi Porcelán Múzeumot, ami 1981-ben, a hollóházi kerámiaipari tevékenység kezdetének 150. évfordulóján nyílt meg azzal a céllal, hogy bemutassa a nagyközönségnek mindazt az iparművészeti értéket, ami a hollóházi ipar 225 éve alatt keletkezett. A kétszintes múzeumban időrendi sorrendben láthatók a tárgyi és írásos emlékek.

Ásványok és lekvárok

A múzeumot követően ebédszünetet tartunk, majd továbbindulunk Telkibányára, ahol először a Telkibányai Helytörténeti Kiállítást csodálhatjuk meg. A gyűjtemény hat teremben mutatja be a település nemesércbányászatának történetét, Tokaj-Hegyalja ásványbányászatát, a híres telkibányai kerámiát, a Zempléni-hegység erdészetét, Magyarország legszebb ásványait és az adományozó Kádár család emlékszobáját.

Végül ásványkiállításra és lekvárkóstolásra invitáljuk a résztvevőket, ahol ásványokból készült ékszereket és ajándéktárgyakat lehet megcsodálni és finom, rézüstben készült, különleges házi lekvárokat megízlelni.

eszak.hu/utazas