Utazz külföldre, jobban megéri! Vajon miért?

Budapest–Edelény 4350 forintért járható meg 50 százalékos kedvezménnyel – mutatja Szörényi Ágnes a jegyét
Budapest–Edelény 4350 forintért járható meg 50 százalékos kedvezménnyel – mutatja Szörényi Ágnes a jegyét - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A közelmúltban írtuk meg, hogy Kassa és Budapest között lényegesen olcsóbban lehet vonattal utazni, mint Miskolc és Budapest között, sőt Miskolcról Kassára a retúrjegy ára is alacsonyabb – mindössze hat és fél euró –, mint egy Miskolc-Hidasnémeti járatra szóló tikett. A Kassára szóló jegyárak a közvetlen járatokra vonatkoznak.

Megkerestük a Magyar Államvasutat, hogy megtudtuk, miért lehet egy, az országhatár túloldalán lévő városba olcsóbban utazni, mint a közelebbi, de belföldi településekre? A MÁV-START Zrt. nyújtotta tájékoztatás szerint a belföldi és a nemzetközi forgalomra más-más szabályrendszer vonatkozik, ez okoz eltéréseket. A Budapest-Miskolc és a Miskolc-Hidasnémeti „belföldi viszonylat”, ahova a mindenkori közszolgáltatási szerződésben meghatározott belföldi menetdíjszabás vonatkozik, míg a nemzetközi utazás során a kedvezmények, illetve az egyes nemzetközi viszonylatokban érvényes speciális ajánlatok a közlekedésben érintett vasutak – jelen esetben a MÁV-START és a szlovák ZSSK – kétoldalú megállapodásán alapszanak. A viteldíjakat az adott piac sajátosságainak figyelembevételével alakítják ki, igénybevehetőségük pedig általában valamilyen speciális feltételekhez is kötött, tudtuk meg.

ÉM-SZP


Olcsóbb, menjen inkább Kassára!

Miskolc – Csak oda drágább a menetjegy, mint külföldre, messzebbre, és oda-vissza. tovább »