Utazás 2007. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás

Utazás 2007. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás, turusztika, turizmus, Vásárosnamény, Tisza, Túr, Tiszadob
Utazás 2007. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás, turusztika, turizmus, Vásárosnamény, Tisza, Túr, Tiszadob
Nyíregyháza – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye és Nyíregyháza Megyei Jogú Város idén második alkalommal jeleníti meg turisztikai értékeit önálló standon a budapesti Utazás 2007. Nemzetközi Idegenforgalmi kiállításon.  video

14:15: Vásárosnamény részéről Horváth Ákos mondta:

 Tízezer lakosú város, a Beregi térség turisztikai központja is. Az elmúlt években komoly fejlődéseken ment át turisztikai szempontból. Legfőbb vonzereje: a szépséges fövenyű Tiszapart, mely júniustól augusztus végéig várja a látogatókat.1999-től rendezzük évente a színes programsorozatot. 2001-től az Atlantika vízividámpark (egy hét csúszdából álló csúszdamedence, a megye legnagyobb hullámmedencéje) csábítja a látogatókat.

Egyedi attrakció: a 2003-tól napi kétszer megszervezett fókashow. 2003-óta egészéves szezont szeretnénk városunkban, így termál-élmény és wellness fürdőt igyekszünk megvalósítani. A Széchenyi tervnek köszönhetően a 2005-ben megkezdődött a munka, így ma már a próbaüzemek elindultak, reméljük hamarosan meg tudjuk nyitni a fürdőt.

Augusztus végére fejeződik be a városban lévő barokk stílusú Tomsányi kastély rekonstrukciója..

14:10: Csabai Lászlóné folytatta: 

Ha valaki azt kérdezné, miért érdemes Nyíregyházára jönni azt mondanám:

 Azért, mert egyszerre lehet sok, finom szépséget találni. Ha valaki kíváncsi 5 világrész állat és növényvilágára: a Botanikuskert, Állatparkba látogathat.

Ha valaki családjával fürdőbe szeretne menni, ott az élményfürdő, és az ország 2 . legnagyobb múzeumfalujában kellemes napot tölthet el bárki.

A bokortelepüléseken van lovaglási lehetőség is, emellett egy olyan különleges dolgot talál meg az érdeklődő, mely ritkaság: a bokortanyák világában keveredik a paraszti, a városi élet. Itt egyre inkább fejlődik a lovasturizmus lehetősége.

Ez még nem minden: jövő héten avatjuk a golfpályát.

Ha valaki esetleg színházi élményeket szeretne nyáron, három helyen van lehetősége erre: a Benczúr parki, a Sóstói, és a most épülő, Ilonatanyai szabadtérri színpadot látogathatja meg.

Nyíregházán rendkívül népszerű rendezvények is vannak:

A Vidor fesztivál: augusztus végén, szeptember elején, melyen az ország színházainak olyan előadásait láthatja a közönség, melyek vidámak, oda várjuk az utcaszínházakat, gyermekdarabokat és világzenészeket is – Mindenki megtalálja, amire kíváncsi.

Mivel mi egy olyan megyében élünk, mely szorosan kapcsolódik a mezőgazdasághoz, ezért szeptember végén van a gyümöklcs-karnevál a Nyírségi Ősz rendezvény keretében.

Belus Tamás folytatta:

 Az elmúlt egy évben, hogyan működött a fürdő, és hogyan fog:

Az élményfürdőben lazítást, és felüdülést kapnak a vendégek. 2005-ben adta át a város a csodálatos gyermekvilággal, termálvilággal… kiegészült fürdőt.

Azon dolgozunk, minél többen keressék fel a fürdőt, és úgy illesztettük be a sóstói komplex turisztikai rendszerbe, hogy passzoljon mindenhez.

Például rossz idő esetén lehet a múzeumfaluban sétálni, vagy el lehet tölteni az időt az Állatparkban, és mindehhez jól illik az élményfürdő világa, az általa kínált lehetőségek.

Terveink szerint:

Szeretném megmozgatni a nyáron hozzánk érkezőket: Norbi és Réka jön hozzánk azon a napon, mikor a Sóstó Fiesta lesz (szombaton). A parkfürdő fejlesztését is tovább folytatjuk: két szabadtéri medence építése, valamint a meglévő fejlesztése. Néhány új csúszdát is kapnak a kinti medencék.

A gyógyászati dolgokat is fejlesztjük: a Júlia fürdőben súlyfürdő, öltöző-átalakulás.

Ha a megyei számokat nézzük, nincsen magasabb látogatottság. Viszont azok a fejlesztések, melyek az elmúlt években voltak olyan jól sikerültek, hogy a szállodák kihasználtásága közel száz százalékos.

14:00: Seszták Oszkár elmondta:

 Ma azért vagyunk itt, hogy a megye turusztkai vonzerejéről beszéljünk. A jelenlévők nyilván tudják a sajtóból ezeket a vonzerőket, de érdemes megemlíteni.

A megye 3 alapvető régióból épül fel turisztikai, néprajzi… szempontból a Nyírség, Szatmár, Bereg ezek a tájak. Ízlelőbimbóinkat már megmozgatta az itt kínált szatmári szilva íze, illata – ebből látszik, mennyi dolog van megyénkben.

– Nagyon fontos az a munka, mely a falusi turizmusban ment végbe: szatmári Fesztivál, Szilvalekvárfőző verseny, Szenke Parti vásár….

Nagyon sok ilyet lehetne felsorolni, vagy van olyan alkalom, mely a magas-kultúrát jelenti, pl. a Zongora ünnep Keleten, ami kb. 10 éve van.

Nyírbátorban folyik jelenleg egy rekonstrukció a Bátori várkastély felújítása, mely igazán méltó a Nyírbátori látványosságokhoz.

Lehetőségek a jövőben:

2007-ben befejeződik a megyei múzeum rekonstrukciója, ahol egy trezor is kialakításra kerül: fontos lesz az itt megtekinthető, Újfehértón talált aranykincs, a honfoglalás kori leletek.

A zöld turizmus jegyében a következőket fűzte hozzá a megyei közgyűlés alelnöke: 72 km kerékpárút került kiépítésre a Tisza menti gátakon, és ez további fejlesztést igényel: reméljük kiépíthetővé válik a tisza menti kerékpár-út rendszere a jövőben. Megyénkben a horgászok is aktív tevékenységet találnak: remek horgászvizeink vannak.

A jövőben a Zongora Ünnepe Keleten mellett Tiszadobon az Andrássy kastély rekonstrukciója is megtörténik, így a helység a megye turizmusának központja lehet.

A templomturizmus fejlesztés: vallási turizmus kiemelt célállomása – fejlesztésre törekszünk.

A Túr mentén a horgászturizmust szeretnénk fejleszteni. Emellett a határon túli kapcsolatainkat is szeretnénk a jövőben fejleszteni.

13:48: A turisztikai kiállításon forgószínpad szerűen mutatkoznak be hazánk régiói a mai nap folyamán. Megyénk standján nem sokkal egy óra után kezdődött a tájékoztatás.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeturisztikai lehetőségéről beszéltek:

Seszták Oszkár – a megye turisztikai fejlesztéséről, Csabai Lászlóné Sóstóról, Belus Tamás az Élményfürdőről, Horváth Ákos, a Vásárosaményi Önkormányzat Idegenforgalmi referense pedig Vásárosnamény lehetőségeiről tájékoztatta az összegyűlteket.

13:16: Nagyon sokan vannak az utazási kiállításon, és szép számmal gyűlnek megyénk standja mellett is a vendégek. A sajtótájékoztató még nem kezdődött meg, tart a Debrecenből érkezettek beszámolója.

Megyénk standja színes, változatos. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei stand főszervezői: a Megyei és Városi Önkormányzat és Vásárosnamény Önkormányzata. Itt van még a Sóstógyógyfürdők Zrt., az Állatpark és különféle temékértékesítők: például a megye néhány pálinkafőzdéje, valamint a Szilvaút Egyesület.

07:00: A kiállítás szakmai napján a HUNGEXPO, B. pavilon, 3/A standon (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye standján) délután egy órától Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye turisztikai fejlesztéseiről beszél Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, majd Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő fejlesztési elképzelései a turizmus területén címmel Csabai Lászlóné, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere tart beszámolót.

A rendezvényről részletesen olvashatnak portálunkon a délután folyamán.

– Vékony Katalin –