Utánpótlás-válogatott is érkezett a Phoenixhez

Több változás is történt az újvárosiaknál
Több változás is történt az újvárosiaknál
Tiszaújváros – Még harcosabb, egységesebb és nem utolsósorban ponterősebb csapatot remél az edző és a klubvezetés.

Az előző évadot a 10. helyen zárta a másod­osztályban, az NB I/B-ben a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK NB I/B-s férfikosárlabda-csapata. Az együttes még nem kezdte el a nyári alapozást, de már nem pihenhetnek sokat a játékosok, ugyanis Brunyánszky István vezetőedző augusztus 10-én, szerda 18 órára írta ki az első foglalkozást. A szakvezetőt elöljáróban a keretben bekövetkezett változásokról kérdeztük.

Részletesebb elemzést most még nem lehet adni. Brunyánszky István

– Távozott Varga Ádám a DEAC-hoz, illetve Mohay Péter az MTK-hoz – kezdte a névsorolvasást a Tisza-partiak szakvezetője. – A tavaly érkezett három nyíregyházi nevelésű kosaras közül úgy néz ki, hogy sem Czura Attila, sem Oláh Zoltán, sem pedig Vida Zoltán nem marad velünk. Ez az öt ember az, aki elköszönt tőlünk, ami után szólnék három érkezőről: a 24 esztendős Debreceni Dániel a MAFC-tól igazol hozzánk, ő 4-es és 5-ös poszton vethető be. Új kosarasunk a 25 éves, legutóbb a Konecranes-Salgótarjáni KSE-ben játszó Madár András, aki 1-es és 2-es helyen szerepel. A harmadik friss játékosunk Papp Bendegúz a Szolnoki Olaj KK utánpótlásából, korosztályos válogatott kerettag, 1996-os születésű, irányító-bedobó.

Vannak opciók

A régiek közül maradt a Phoe­nixnél Magyar László, Pöstényi Zoltán, Benőcs Dávid, Kovács Zoltán, Kilyen Örs, míg a korábban térdsérülést szenvedett Pongrácz Gergely szeptember végén csatlakozhat a többiekhez.

– Joó Tamás sorsa egyelőre függőben van, és még nyitott az a kérdés, hogy ki lesz a külföldi játékosunk – mondta Brunyánszky István, akinek azért felvetettük, hogy az előző szezonban az ukrán Olexandr Osnach töltötte be ezt a helyet. – Voltak nagyon jó mérkőzései, de a bajnokság második felében sérüléssel bajlódott. Ő is egy opció, de van még legalább három ajánlat, majd rövidesen kiderül, hogy ki, mi mellett döntünk, mert azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a csapatszerkezethez, például Debreceni Dani mellé, ki illik majd a legjobban.

Az újvárosiak keretéhez csatlakozott két saját nevelésű U20-as fiatal is, Máyer Ákos, illetve Szilasi Bence.

Mindent a szurkolókért

A Phoenix trénere ezeket fogalmazta meg, amikor a célokról érdeklődtünk.

– Az elsődleges nyilván az, hogy kerüljünk be a felső házba – hangsúlyozta Brunyánszky István. – Amennyiben a játékot nézzük, akkor azon a téren azt szeretném, de nemcsak én, hanem a klubvezetés is, ha az új igazolásokkal még harcosabb, egységesebb és nem utolsósorban ponterősebb lenne a csapat. Mélyebb, részletesebb elemzést most még nem lehet adni, az természetes, hogy azt a gyorsaságot, ami jellemzett bennünket, akár a múlt szezonban is, megtartanánk. A sportban csak akkor van néző, ha látványos játékos kap a csapattól, mi ezért dolgozunk, hogy mindent megtegyünk az értünk szurkolókért, a mi „kisvárosunkért”.

Pedagógia: mindig lehet javulni

Brunyánszky István ötödik évadát kezdi majd meg a Phoenix KK vezetőedzői székében, így adott volt a kérdés: miben kell változtatnia, neki is előrébb lépnie?

– Nem én vagyok az az edző, aki először kimondja: találhat ki bárki bármilyen csodálatos taktikát, ha azt a csapat valamilyen oknál fogva nem tudja megvalósítani a pályán. Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy a mai modern sportban elengedhetetlen a pedagógia magas fokú ismerete, a játékosokkal való kapcsolat, a foglalkozás, ezek módja, útja. Nem véletlen, hogy ha erről nyilatkozom, akkor eszembe jutnak korábbi edzőim, Szendrey Tibor és Gaszper András, akik nemcsak jó edzők, hanem kiváló pedagógusok is. Úgy érzem, ebben mindig lehet javulni, többet elsajátítani, mert ahány sportoló, annyi típusú ember, és a karakterek egy hullámhosszra való hozása egy izgalmas és komoly feladat.

– Molnár István –