Utakat zártak le az ítéletidő miatt, korlátozzák a forgalmat több helyen

Akt.:
Hóátfúvás nehezíti a közlekedést elsősorban - illusztráció
Hóátfúvás nehezíti a közlekedést elsősorban - illusztráció - © Fotó: ÉKN-archív
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Hóátfúvás nehezíti a közlekedést elsősorban a Dunántúlon, de elzárt település nincs az országban.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatás aszerint a hófúvások miatt jelenleg az alábbi korlátozások vannak érvényben az országos közúthálózaton:

A 61-es és a 65-ös főút Tolna megyei szakaszán, Veszprém megyében a 82-es főút első 43 km-es szakaszán, valamint a 75-ös főúton Zala megyében Bak és Rédics között, a 33-68 km közé eső szakaszon is 7,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben a hófúvások miatt.

A Dunántúlon jelenleg 17 alsóbbrendű útszakaszt hóátfúvások miatt teljes vagy félszélességben lezártak szakembereink. Vas megyében Lócs és Csepreg, Karakó és Jánosháza, Szombathely és Bucsu, Egyházasrádóc és Nagykölked, Kemenesmihályfa és Tokorcs, a Vönöck és Kemenessömjén, Őrimagyarósd és Viszák, a Zimány és Szőce, valamint a Mersevát és Kemenesszentmárton közötti mellékúton, Győr-Moson-Sopron megyében Vitnyéd és Csapod, Egyházasfalu és Szakony, illetve Nemeskér és Egyházasfalu között van érvényben teljes útzár. Míg Zala megyében Gelse és Pölöskefő között két szakaszon, az Újudvar-Magyarszerdahely összekötő úton, a sármelléki bekötőúton, és a kehidai átkötő úton találkozhatnak az autósok korlátozással. Elzárt település ugyanakkor egyik megyében sincs.

A fentieken kívül a magyar-horvát határszakaszon, a horvát hatóságok az ottani útviszonyok miatt Letenyén a határátlépőnél szüneteltetik a 7, 5 tonnánál nehezebb kamionok átléptetését.

Intenzív havazás várható

A meteorológiai előrejelzések szerint kedden az ország teljes területén változó intenzitású havazás várható. A Szombathely-Debrecen vonaltól délre 5-10 centiméternyi friss hó, Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye határhoz közeli, déli részein pedig akár 10-20 centiméternyi friss hó is hullhat a mai nap folyamán. A havazás mellett elsősorban a Dunántúlon, főleg a nyugati és déli részeken, valamint a Bakonyban várható átlagosan 40-60 km/órás széllökés, ami így hófúvásos szakaszokat eredményezhet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfő óta a hófúvásban és a havazásban érintett területeken nemcsak a preventív, megelőző szórási munkákat végezte el, hanem 12 órás váltott műszakokban ezúttal is több száz munkagép végez folyamatos rotációban hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Hétfő óta eddig összesen 5300 tonna sót és 628 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki az érintett területekre. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a viharos, nagyobb erejű szeles időjárási körülmények között kialakuló havas szakaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, mivel a szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra. A társaság ezért valamennyi bevethető járművét továbbra is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon is folyamatosan be tudjanak avatkozni, csak Vas megyében 130 munkagép dolgozik az érintett területeken napok óta.

Fokozott óvatossággal!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A hófúvásos területeket mindenképpen kerüljék el! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.