Utak, hidak épülhetnek Borsodban is

Akt.:
A határhíd átadásán Abaújvár és Kenyhec között
A határhíd átadásán Abaújvár és Kenyhec között - © Fotó: ÉM
Borsod-Abaúj-Zemplén – Megyénkben is jelentősek a határmenti fejlesztési projektek.

A 2014–2020-as európai uniós finanszírozási ciklusban közel 400 milliárd forint áll rendelkezésre a Magyarországot és a partnerországokat érintő határ menti települések infrastruktúrájának, környezeti állapotának, egészségügyi rendszerének fejlesztésére, az uniós források felhasználhatók még az oktatás, a turisztika, a kultúra és a kutatás területén is.

A programból megyénkben 37 turisztikai projekt valósulhatott meg. Perényi Zsigmond

A 2007–2013 és a 2014–2020-as európai uniós finanszírozási ciklusban két program érinti megyénket, az egyik a magyar–szlovák határ menti beruházásokat célozza, a másik az úgynevezett „négyeshatár” menti fejlesztéseket teszi lehetővé, amely Magyarország mellett Szlovákiát, Ukrajnát és Romániát érinti. Mindkét programban hazánk tölti be az irányító hatóság szerepét.

321 projekt az előzőben

– Az előző fejlesztési ciklusban a szlovák–magyar határon átnyúló programban 51,5 milliárd forint állt rendelkezésre, 321 projekttel az összeg 96 százalékát sikerült lehívni. 7 milliárd forintot, a teljes összeg 13,15 százalékát sikerült a megyének a teljes allokációból sikeres projektekre fordítania. Ebből a keretből a közlekedési kapcsolatok fejlesztése céljából 26 kilométernyi út épült meg – tájékoztatott Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára.

Megyénk az útfejlesztések között érintett volt Zemplénagárd Nagytárkánnyal összekötő útjával, továbbá Kéked–Abaújnádasd, Hollóháza–Skáros vagy Nagykövesd–Pácin közötti utakkal. Szintén e forrás biztosította a határhíd megépülését a megyében Abaújvár–Kenyhec között. Kerékpárút 96 kilométer hosszan épülhetett meg, a programból pedig megyénkben 37 turisztikai projekt valósulhatott meg, ami kiemelkedő, tekintve, hogy a többi, a programban szintén érintett magyar megyében csupán néhány hasonló fejlesztésnek lehettünk tanúi.

A „négyeshatár” programban Borsod-Abaúj-Zemplénen kívül Magyarországról még Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt érintett. A 2007–2013-as időszakban 19 milliárd forint állt rendelkezésre közösségi forrásként, amelyből 135 projekt valósulhatott meg, emellett határátkelők építése is szerepelt.

Az új ciklusban a szlovák–magyar program keretében július 30-án nyílt meg az első pályázati felhívás. Perényi Zsigmond hangsúlyozta, hogy míg az uniós források általánosságban csökkentek, addig a határ menti infrastrukturális fejlesztési forrásokat sikerült megtartani, vagy még kicsit sikerült is hozzátenni.

– Kiemelt területként szerepel a természeti és kulturális örökségek fenntartása, a határon átnyúló mobilitás és infrastruktúrafejlesztés, a foglalkozásbarát növekedést elősegítő pályázatok és az intézmények együttműködését elősegítő elképzelések. Az előző ciklusban főként egyházak, önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák pályázhattak, azonban a most megnyílt finanszírozási időszakban, a szlovák–magyar programban már kis- és közepes vállalkozások is pályázati lehetőséghez jutnak – emelte ki a helyettes államtitkár.

Közel négyszáz pályázat

Az első felhívás november 3-án zárult, és közel négyszáz pályázat érkezett, ami Perényi Zsigmond szerint nemcsak azt mutatja, hogy az előző ciklus után itt is sikeres programról van szó, hanem azt is, hogy nagy a konkurencia. A következő kiírást 2017-ben tervezik. 18 milliárd forint áll rendelkezésre közlekedésfejlesztési projektekre, amelyből megyénkben hidak, útkapcsolatok valósulhatnak meg, például Alsóregmec és Csörgő között híd, Nagyrozvány és Nagygéres között út, de érintett Ózd és Hidvégardó is.

A „négyeshatár” program, amelynek teljes kerete 23 milliárd forint, első felhívását jövő év első negyedévében tervezik, amelynek harminc százaléka fordítható majd nagyobb, infrastrukturális fejlesztéseket és komponenseket támogató projektekre.

ÉM-HI