Friss hírek

2009.05.27. 18:36

Egyszerűbben lehet majd egyéni vállalkozóvá válni

<p>Egyszerűsítené a kormány az egyéni vállalkozóvá válást. A most elfogadott törvényjavaslat szerint ugyanis ez elektronikus úton, néhány perc alatt megvalósítható lenne.</p>

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy korábban, ha valaki egyéni vállalkozó akart lenni, akkor az illetékes jegyzőtől kellett engedélyt kérnie, ez alapján kapott vállalkozói igazolványt, ami után megkezdhette tevékenységét.

A most elfogadott törvényjavaslat szerint azonban a leendő egyéni vállalkozónak annyi a teendője, hogy elektronikusan bármely okmányirodában vagy az ügyfélkapun keresztül bejelenti szándékát és megadja a legfontosabb személyi adatait valamint azt, hogy milyen tevékenységet kíván folytatni. A rendszer ezután automatikusan beszerzi az APEH-től az adószámot, a szükséges azonosítókat és elvégzi a személyi adatok ellenőrzését mindössze néhány perc alatt. Hogyha minden rendben van, akkor küld egy visszaigazolást, ami alapján az egyéni vállalkozó megkezdheti tevékenységét. A törvényjavaslat szerint ehhez a vállalkozói igazolvány kiváltása sem lesz kötelező - mondta Draskovics Tibor.

Aki egyéni vállalkozó szeretne lenni, minden szükséges információt egy internetes honlapon kaphat majd meg, ott megtudhatja azt is, hogy a tevékenységéhez van-e szükség bármilyen egyéb engedélyre.

A törvényjavaslat tartalmazza az úgynevezett egyéni cégekre vonatkozó szabályokat is. Ez egy sajátos, az egyéni vállalkozó és a társaság közötti cégforma, amit kizárólag egyéni vállalkozó hozhat létre. Az ő döntése az is, hogy korlátozott vagy korlátlan felelősségű lesz.

Ha a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, december 28-án léphet életbe - mondta Draskovics Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!