Friss hírek

2008.11.06. 15:15

Hiller: az egyetemek vagyongazdálkodásán lehet könnyíteni, de csak privatizáció nélkül

<p>Hiller István továbbra sem támogatja a privatizációt a felsőoktatásban, de hajlandó egyeztetni a vagyongazdálkodásról szóló SZDSZ-es törvényjavaslatról. Mint azt a Semmelweis Egyetem új épületének átadása kapcsán rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, egy magánosítást elősegítő paragrafust nem fog megszavazni, az intézmények gazdálkodását megkönnyítő, illetve támogató módosítást azonban igen.</p>

Az oktatási miniszter hangsúlyozta: a felsőoktatási privatizációval kapcsolatban kialakított álláspontja nem újkeletű. Eddig sem támogatta a privatizációt, és az SZDSZ-es javaslat elkövetkező hetekben folyó parlamenti vitája alatt is ezt fogja képviselni - mondta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a változatlanság, a "mocsarasodás" hoszú távon a színvonal ellen hat. A mennyiségi változás után minőségi változásnak kell jönnie - fogalmazott.

Magyar Bálint SZDSZ-es politikus Sándor Klára képviselőtársával közösen benyújtott törvénymódosítási javaslatát múlt szerdán hagyta jóvá az oktatási bizottság, és a héten kezdődött róla általános vita a Parlamentben. A javaslat célja az, hogy a felsőoktatási intézmények autonómiáját a vagyongazdálkodás területére is kiterjessze, hisz az iskolák jelenleg csak kezelői az állami vagyonnak, de nem hasznosíthatják azt. Az egykori oktatási miniszter szerint a gazdálkodás és a vállalkozás területén a jogalkatónak ugyanazokat a jogosítványokat és lehetőségeket kellene biztosítania, mint amelyekkel a versenytársak rendelkeznek. Az elképzelések szerint tehát az intézmények megkapnák az egyetem, illetve főiskola épületét, amellyel tulajdonosként bánhatnának: bizonyos mértékben terhelhetik, illetve hasznosíthatják, az értékét azonban meg kellene őrizniük. Sőt, saját bevételük terhére gazdasági társaságot is alapíthatnának, így sokkal versenyképesebbé válhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!