Helyi közélet

2015.02.17. 18:10

Ledöntött avasi "bálványok"

Miskolc - Öt bálványfa kivágásával kezdődött el hétfőn a történelmi Avas rehabilitációja.

Miskolc - Öt bálványfa kivágásával kezdődött el hétfőn a történelmi Avas rehabilitációja.Kivágják az avasi bálványfákat – a hír csak félig-meddig újdonság, hiszen 2011-ben már írtunk erről. Akkor is azért, mert a város bejelentette, ez lesz a történelmi Avas rehabilitációjának első lépése. A tervek akkor száz fáról szóltak, az önkormányzat mostani közleménye ötöt ír – hangsúlyozva, ez csak az első lépés –, de a fakivágást most is az Avas fejlesztésével indokolják. Úgy tudjuk, a négy évvel ezelőtti fakivágásból nem lett semmi, a mostanit viszont hétfőn megkezdték a szakemberek. A városházi közlemény kitér arra is, azokat a fákat vágják ki, amelyek tájidegenek, gyökérzetükkel veszélyeztetik az ott lévő pincéket, támfalakat. De azt is olvashatjuk: „…az önkormányzat a belváros szerves részévé szeretné tenni a történelmi Avas városrészt, ezzel tovább bővítve Miskolc turisztikai attrakcióit.”

„A bálványfát nyugodtan ki lehet vágni, sőt fontos visszaszorítani a terjeszkedését” – jelentette ki Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport tagja. „Ez egy tájidegen, káros fajta, ahol megjelenik, tönkremegy az erdő” – fogalmazott. Hozzátéve, ez a fa csak tüzelőnek jó.

Azzal azonban, hogy a fák gyökere veszélyeztetné a támfalakat, nem értett egyet: „A gyökérzet általában megfogja a földet, éppen ezért csúszáskor sokszor ezt alkalmazzák, mert költséghatékony megoldás.”

Nincs kockázat

Nemes Zoltán, a Vár-Kert Műszaki Tervezési Kft. ügyvezetője is így gondolja. Cége még 2010-ben készített terveket az Avas rekonstrukciójára, de ezek az engedélyezési szakaszban elakadtak. Az elképzelések közt azonban szerepelt fakivágás, egészen pontosan az átkötő sétányon 16, a park területén pedig további 24 lombos és örökzöld növény eltávolítását javasolták. Illetve ezek helyett 109 fa ültetését is betervezték. Az ügyvezető szerint próbáltak minél kevesebb fakivágást betervezni, épp a gyökérzet talajmegtartó-képessége miatt.

Az ügyvezető azzal is egyetértett, hogy a bálványfák kivágása nem gond, sőt ezek pótlása nem is kötelező, van, ahol rendelet tiltja a telepítésüket. Azt is megkérdeztük, a fakivágás nem okoz-e gondot az Avas élővilágában. „A bálványfák esetében nincs ökológiai kockázat, sőt javíthat a környezeten. Más fák esetében persze gondosan kell eljárni” – válaszolta.

Az önkormányzatot is megkerestük, kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a megfelelő növényzet, ami megakadályozhatja az Avason a talajcsúszást, mi a további terv, mit ültetnek a városrészbe, illetve készít-e úgynevezett fakatasztert a város, ami egy ökológiai szakember szerint fontos lenne. Egyelőre nem kaptunk választ.

ÉM-NSZR

Van, amelyik sitten áll

Talajmegtartó az avasi fák gyökérzete, vagy sem? Erről évekkel ezelőtt is megoszlottak a vélemények. A fakivágás ugyanis nemcsak az avasi rehabilitáció kapcsán merült fel a városrészben, hanem a támfalomlások után is voltak erre javaslatok. A természetvédők a kivágás ellen voltak, de még köztük is akadt, aki – az Avas viszonylatában – azt mondta, nehéz eldönteni, van-e az ottani fáknak talajmegtartó-képessége, vagy nincs. Ennek oka pedig a következő: az avasi növények jelentős része azon a „sitten” áll, amely a pincefúrásokkor keletkezett törmelékként fedi be az eredeti felszínt. Így nem igazán lehet tudni, melyiknek a gyökere van az eredeti talajban, melyiké a törmelékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában