USA 2012 – CNN-ORC: szoros az állás a két amerikai elnökjelölt között

Washington, 2012. október 2., kedd (MTI) – A megkérdezett amerikaiak 50 százaléka Barack Obama elnökre, 47 százalékuk pedig Mitt Romney republikánus elnökjelöltre szavazna, ha most tartanák a választásokat – derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC International közvélemény-kutató intézet helyi idő szerint hétfőn nyilvánosságra hozott közös felméréséből.

Az 1013 fős mintán elvégzett felmérés statisztikai hibahatára 3,5 százalék. Hasonlóan szoros állást mutatott ki az elmúlt 24 órában ismertetett három másik közvélemény-kutatás is, amelyek az ABC News és a The Washington Post, a Politico és a George Washington Egyetem, illetve az American Research Group gondozásában készültek. A CNN-nek a négy felmérés alapján elkészített átlagszámítása szerint Obama 49:46 százalék arányban vezet a valószínű választók között.

Elemzők szerint az az egyértelműnek látszó, de csak “döccenésnyi” előny, amelyre Obama elnök a pártkonvenciók nyomán szert tett, a várakozásoknak megfelelően gyakorlatilag szertefoszlott. A két elnökjelölt megítélésében a jelenlegi állás szerint gyakorlatilag alig mutatható ki különbség a választások legfontosabbnak tartott kérdése, a gazdaság kezelésének ügyében. Romney valamivel jobban áll, ha a munkahelyteremtésről és a költségvetési deficittel kapcsolatos várakozásokról kérdezték az amerikaiakat, Obamában pedig az oktatással, az egészségüggyel és az adóztatással kapcsolatban hisznek jobban.

A személyes kedvelhetőség szempontjából a CNN-ORC-felmérés szerint Obamánál az előny, az ő esetében 52:48 százalék a vele személy szerint szimpatizálók, illetve a vele nem rokonszenvezők aránya, és ez az állás augusztus óta változatlan. Romneynál ez az arány jelenleg 49:50 százalék és romlást mutat az augusztusban mért 50:46 százalékhoz képest.

A republikánus kihívó viszont 49:41 százalék arányban vezet a regisztrált pártpreferenciával nem rendelkező választók között. Igaz, a felmerésnek ebben a szegmensében ez a jelentősnek tűnő különbség is belül van a statisztikai hibahatáron.

A két elnökjelölt első televíziós vitáját helyi idő szerint szerda este rendezik meg a Denveri Egyetemen. A fő téma várhatóan a gazdaság állapota és a belpolitika lesz. A második vitát október 16-án tartják, ezen a közönség kérdései határozzák majd meg az összecsapás menetét.

Obama a külpolitikai kérdések terén 52:45 százalék arányban vezet kihívójával szemben. Ebben a témakörben a két politikus a harmadik és egyben utolsó vitában, október 22-én ütközteti majd érveit.

A két alelnökjelölt, a hivatalban lévő Joe Biden és a republikánus kihívó, Paul Ryan október 11-én vitázik majd.

– MTI, Pogár Demeter –