Űrtörténelmet írt a SpaceX! Fellőtték a rakéták rakétáját, a Falcon Heavy-t és Elon Musk az autóját is az űrbe küldte!

Akt.:
Űrtörténelmet írt a SpaceX! Fellőtték a rakéták rakétáját, a Falcon Heavy-t és Elon Musk az autóját is az űrbe küldte!
A SpaceX megint kitett magáért: hosszú évek várakozása után kedden este, magyar idő szerint 21:45-kor végre megnyomhatták a start gombot Elon Muskék, hogy kilőjjék a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavy-t, és a Nap körüli pályára állítsák vele a Tesla legújabb elektromos autóját, a Roadster 2-t.

Az úttörő űrkutatási vállalat magyar idő szerint kedden este sikeresen útnak indította a Falcon Heavy névre keresztelt gigarakétáját a floridai Kennedy Űrközpontból. A raktérben az ilyenkor szokásos súly helyett egy Tesla Roadster 2 kapott helyet, benne egy tesztbábuval, StarMan-nel, amit a SpaceX szintén saját fejlesztésű szkafanderébe öltöztettek.

A helyszínen több ezren követték figyelemmel az utóbbi évek egyik legjelentősebb űrtörténelmi pillanatát, a Falcon Heavy rakéta kilövését, a vállalat élő közvetítését pedig 2,3 millió ember figyelte izgatottan a YouTube-on keresztül. (A videomegosztó történetében így ez a második olyan élő közvetítés, ami a legtöbb nézőt ültette le egyszerre kijelzők és monitorok elé, az első helyen továbbra is a 2012-es Red Bull Stratos világrekord kísérlet áll, amit nyolc millióan követtek izgulva.)

A művelet eredményességére semmilyen garancia nem volt, még maga Elon Musk, a Tesla és a SpaceX milliárdos tulajdonosa is azt nyilatkozta, hogy 50-50 százalék az esély a sikerre és a kudarcra egyaránt, a kilövés után pedig egy darabig ő sem tért magához.

Még mindig próbálom feldolgozni, hogy mi történt, az egész olyan szürreális. Ez talán a legizgalmasabb dolog, amit valaha láttam”

– fogalmazott.

A Falcon Heavy három gyorsító rakéta összesen 27 hajtóművének segítségével emelkedett a magasba. A két kisegítő rakéta két és fél perccel az indulás után levált és visszaereszkedett a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpont közelében lévő légitámaszpontra. A fő rakéta feljebb emelkedett, de – miután teherkapszulájával pályára állította a meggyszínű Tesla Roadster sportkocsit – nem sikerült leszállnia az óceánon várakozó drónhajóra, mivel a belső mag három landolómeghajtójából csak kettőt tudott begyújtani, így közel 500 kilométer per órás sebességgel csapódott az óceánba a célplatformtól mintegy 90 méterre.

Elon Muskék még egy apró poénnal is megtoldották az estét, az autó kijelzőjén a Galaxis Útikalauz Stopposoknak örökérvényű jótanácsát jelenítették meg:

Don’t Panic!, azaz Ne ess kétségbe!”

A Falcon Heavy jelen pillanatban a legerősebb használatban lévő űreszköz, a múltban is csak a Holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül, amit az 1970-es években vonultattak vissza. A majdnem 70 méter magas rakéta, ha beválik, a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani. A teljesítmény közel a duplája a második legerősebb rakétának, a Delta IV Heavy típusnak, ráadásul harmadannyiba is került. Nem mellesleg segédrakétái visszatérnek a Földre, így újra felhasználhatók.

Forrás: 24.hu | hvg.hu.


Washington - Egymillió embert juttatna el a Marsra a következő 50-100 évben Elon Musk - derül ki az amerikai milliárdos, a SpaceX vállalat vezetője által papírra vetett tervekből, amelyet a New Space folyóirat ismertetett. Musk múlt év őszén egy nemzetközi űrhajózási kongresszuson már beszélt a M...

Elon Musk
Budapest - Újabb vízióval állt elő korunk talán legmerészebb álmodozója. Elon Musk, a Tesla-elektromos autó gyártója és a SpaceX nevű visszatérő rakéta alkotója kijelentette: életének célja, hogy más bolygókra is eljuttassa az emberi fajt. Azt is tudja, mikor, hogyan, és mennyiért kezdődjön a nagy k...