Urológus: 50 éves kor fölött évente ajánlott a szűrővizsgálat

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Budapest – Ötvenéves kor fölött évente ajánlott az urológiai szűrővizsgálat – mondta Kubik András urológus az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A szakembert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy idén novemberben is elindították a prosztatarák szűrővizsgálatainak fontosságára felhívó akciót, a Movembert, amelynek keretében bajuszt növesztenek a férfiak.

Az M1-en elhangzott: évente 4 ezer új beteget diagnosztizálnak prosztatarákkal, s 1500-an életüket vesztik a betegség következtében.

Kubik András urológus azt mondta: ha valakinek panaszai vannak – például vizeléssel kapcsolatos problémák, merevedési funkcióval kapcsolatos zavarok -, illetve ha a családban előfordult prosztatarák, akkor 40 éves kor fölött is ajánlott a szűrővizsgálat.

Kitért arra is, hogy bár a férfiak tartózkodnak az urológiai vizsgálattól, az nem tart tovább 10 percnél. Bejelentkezés nélkül bármelyik férfi elmehet a területileg illetékes szakrendelőbe urológushoz. Kubik András kiemelte: ha időben felismerik a – szervre lokalizált – prosztatarákot, akkor jók a gyógyulás esélyei.

Honti Dániel, a MentsManust Mozgalom alapítója és a Movember Magyarország Egyesület elnöke elmondta: folyamatosan érkeznek hozzájuk a megkeresések arra vonatkozóan, hogyan lehet támogatni az akciót, illetve hogy hova lehet elmenni szűrővizsgálatra.

Szólt arról is: van egy úgynevezett ProsztataKommandó nevű szolgáltatásuk, amelynek keretében országszerte PSA-mérést végeznek. Ez egy fájdalommentes szűrés, két csepp vérből végzik – emelte ki Honti Dániel, hozzátéve: az a tapasztalat, hogy ha valaki itt pozitív eredményt kap, akkor jobban rá lehet venni arra, hogy menjen el urológushoz további vizsgálatra.

-MTI-


Dr. Nagy Gábor
Miskolc - Amikor a beteg nem akar meggyógyulni, akkor nehezebb az orvos dolga. Interjú: Nagy Gáborral. Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház orvosigazgatója, a szülészet-nőgyógyászat főorvosa mosolyog, amikor arról kérdezem, hogy mi, nők a rossz idő beálltával ki vagyunk-e téve annak, ...

A legfontosabb, hogy ne adjuk fel, és ne térjünk vissza újra a régi életmódunkhoz, közösen könnyebben elérhetjük céljainkat
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem elég csak a táplálkozásunkra odafigyelnünk, a rendszeres testmozgás elengedhetetlen. A hűvösebb idő elérkezésével a könnyed étkezéseknek is búcsút intünk, és inkább a takaró melegébe burkolózva nassolunk – utána pedig bűntudatunk van a kalóriahabzsolás miatt....