kert

2019.08.11. 12:00

A paradicsomgyilkos pár hét alatt végez a növényünkkel

Néhány órán át tartó növényfelület-nedvesség elegendő ahhoz, hogy a fertőzés be­következzen.

Odafigyelést igényel, hogy egészséges legyen a termés

Forrás: Dreamstime

A paradicsom legveszedelmesebb betegsége a paradicsomvész, amely szabadföldön, járványos időben pár hét alatt végez kedvenc zöldségünkkel.

Sötétbarna foltok

A paradicsom levelein szürkészöld, vizenyős, majd zöldesbarna, elmosódott szélű foltok jelennek meg, és fehér gombagyep jelenhet meg a foltokon (ami széllel terjedve a következő fertőzések forrása lehet). A levelek később petyhüdten lógnak, majd elszáradnak.

A levélnyélen és a növény szárán szabálytalan alakú vizenyős, sötétbarna foltok láthatók. A fertőzés előrehaladtával ezen is kialakul a fehér gombagyep.

A bogyótermésen nagy kiterjedésű, elmosódott szélű, vörösbarna foltok alakulnak ki. A bogyó belseje szürkésbarna. Az érett bogyók könnyen rohadnak, azon másodlagos penészgombák telepedhetnek meg.

Fertőzési források a paradicsom és a burgonya elhalt növényrészei, ahol a gombafonalak átvészelik a telet, illetve a gomba a talajban is fennmaradhat. A gombaspórák légmozgással és vízben úszva is terjedhetnek. A gomba életfeltételei leginkább alacsony hőmérsékleten és magas nedvességtartalom mellett optimálisak. Normál hőmérsékleten, 18-22 fokon és hosszas csapadékos időben nem ússzuk meg a fertőzést: ilyen időben néhány órán át tartó növényfelület-nedvesség elegendő ahhoz, hogy a fertőzés bekövetkezzen.

Ellenállóbb fajták

Védekezési módszer az ellenálló fajták választása, a levélerősítő szerrel kezelt állomány jobban ellenáll a fertőzésnek. Biokertben használható szerek a zsurlófőzet, algakészítmények, kőpor. Fontos, hogy folyamatosan távolítsuk el a fertőzött részeket. Ne ültessük túl sűrűn a növényeket, a levélhónaljban fejlődő hajtásokat rendszeresen csípjük vissza. A locsoláskor minél kevesebb víz kerüljön a növény levélzetére, s a locsolást reggelre időzítsük.

Május végétől kezdhetjük a megelőző permetezéseket a paradicsomban kontakt réztartalmú, illetve járványveszélyes időszakban felszívódó (szisztemikus) növényvédő szerekkel. Kontakt hatóanyagok a paradicsomvész ellen a mankoceb, propineb, cineb, rézoxiklorid, metirám, kaptán, klórtalonil. Szisztemikus hatóanyagok az azoxistrobin, benalaxil, cimoxanil, metalaxil, efozit, oxadixil.

Egy éve egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a szakma és a hatóság látóterébe, a tomato brown rugose fruit virus. A könnyen terjeszthető, számos módon terjedő vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a termést.

A paradicsomlevélen és termésen is észlelhetők. A tünetek leginkább a növény felső levelein jelennek meg, a levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez.

A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, így friss piaci értékesítésre alkalmatlanok. A termések szabálytalanul növekedhetnek, deformáltakká is válhatnak. A tünetek megjelenését és változatait befolyásolja a fajta, a fény, a hőmérséklet és a növény tápanyag-ellátottsága. A vírus a legsúlyosabb tüneteket a fiatal palántákon okozza.

A vírus terjedhet palántával és vetőmaggal, de a legfőbb veszélyessége abban rejlik, hogy fertőzőképes tud maradni mechanikai eszközökön, cipőn, ruhán, a paradicsom szállítására használt göngyölegen, így könnyen átvihető a hajtatóházak között. Nagyobb távolságra akár fertőzött területről származó paradicsomterméssel is eljuthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában