Úri hímzés és vadászkés is a remekművek között

Debreczeni Sándor (jobbra) 2016 után idén is elnyerte a Magyar Kézműves Remek elismerést. Felvételünk a tavalyi díjátadón készült
Debreczeni Sándor (jobbra) 2016 után idén is elnyerte a Magyar Kézműves Remek elismerést. Felvételünk a tavalyi díjátadón készült - © Fotó: ÉKN
Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Két megyénkbeli kézműves mester is elnyerte ez évben a Magyar Kézműves Remek címet: Bogdán Erzsébet hímző népi iparművész, valamint Debreczeni Sándor késes népi iparművész.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által meghirdetett pályázat díjkiosztó ünnepségét tegnap tartották a fővárosban. Kovács Attila, a BOKIK alelnöke, a kézműves tagozat elnöke portálunknak elmondta: a díjat 15. éve ítéli oda a kamara.

„Az eredeti cél az volt, hogy a mai felgyorsult világunkban fókuszba helyezzük a kézművességet, hiszen a kézművességből indult ki az összes iparág. És ma, amikor mindenki a mobiltelefonját és a számítógépét nyomogatja, nagyon fontos, hogy meg tudjuk mutatni a világnak, hogy mire képes a magyar kézműves” – fogalmazott. Hozzátette: összesen 36 kézművest díjaztak, közülük 7-en kiemelt díjat vehettek át. Bogdán Erzsébet is kiemelt díjban részesült, aki elmondta: másodszor pályázott, 2010-ben is megkapta a címet, de akkor még nem a kiemeltet.

– Tizenöt éve hímzek, ez számomra hobbi, 10 éve vagyok hímző népi iparművész. Rendszeresen pályázok sikeresen. Az úri hímzés áll hozzám a legközelebb. Sárospatakon élek, ahol a Rákóczi-várban működött a Lorántffy Zsuzsanna hímzőműhelye, és ezt a hagyományt szeretném tovább­vinni.

A Miskolcon élő Debreczeni Sándortól megtudtuk, ő már 13-szor nyerte el a Magyar Kézműves Remek díjat. Aranyérmes is volt ezen a pályázaton, ami azoknak jár, akik 5. alkalommal részesültek a címben. Eddig 34 díjat kapott remekeire, a legnagyobb közöttük a 2013-as Magyar Arany Érdemkereszt.

– ÉM-HE –