Urándúsításra adott parancsot az iráni elnök

Elrendelte az iráni elnök, hogy kezdjék meg az urán 20 százalékra való feldúsítását. Vasárnap együtt jelent meg egy sajtótájékoztatón Dr. Ali Akbar Salehivel, az iráni atomprogram vezetõjével.

Az állami tévében élõben közvetített beszédében az iráni elnök kijelentette: “Mint mondtam, két-három hónapja van a nyugati országoknak, ha nem lesz megegyezés, elkezdjük mi magunk” – mondta Mahmúd Ahmedinedzsad hozzátéve: “Most Dr. Salehi, kezdjék meg a centrifugákkal a 20 százalékosra való dúsítást”. A hasadóanyagot egy teheráni kutatóreaktorba szánják.

A nyugati országok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) legutóbbi ajánlata szerint külföldre szállítanák az uránt, majd az iráni atomerõmûvekbe alkalmas fûtõelemekké alakítanák át. Ezzel Teherán átláthatóbbá tenné atomprogramját. A héten Mahmúd Ahmedinedzsad elnök egy televíziós interjúban még elképzelhetõnek tartotta a külföldi dúsítást, késõbb azonban feltételeket támasztott a megegyezéshez. Irán szeretett volna beleszólni egyebek mellett az urándúsítás helyszínének kiválasztásába.