Friss hírek

2009.10.29. 11:14

Az SZDSZ már hétfõn felállítaná az országos rádiófrekvenciák ügyét vizsgáló bizottságot, de az MSZP nem

<p>Az SZDSZ azt szeretné, ha már hétfõn napirendre vennék a parlamentben Házszabálytól való eltéréssel az országos kereskedelmi rádiós frekvenciák ügyét vizsgáló bizottság létrehozását - derült ki a Házbizottság csütörtöki ülése után. A liberálisok az ide kapcsolódó elõterjesztésüket várhatóan még csütörtökön benyújtják. Az Országgyûlés kedden szavaz a jövõ évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról, várhatóan több mint tíz órában. Kétnapos ülést tart jövõ héten a parlament.</p>

Az Országgyûlés hétfõn szavaz az új Polgári törvénykönyvhöz benyújtott módosító indítványokról, a megismételt zárószavazás pedig november 9-én lesz. Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a szeptemberben elfogadott Ptk-t, a javaslat ezután került ismét a parlament elé.

A Házbizottság csütörtöki ülésén az SZDSZ szabályozás kidolgozását kérte arra az esetre, ha egy képviselõ a Parlamentben egy terméket vagy termékmintát népszerûsít. Hétfõn a fideszes Pelczné Gáll Ildikó egy bizonyos gyártó csokijával kínált meg újságírókat, így akarta felhívni a figyelmet arra, hogy az itthoni kisvállalkozások számára beszûkült a piac, termékeiket ezért kevesen ismerik. A Fidesz képviselõi csütörtökön azt mondták, hogy a képviselõ szerintük nem sértette meg a házszabályt, Katona Béla házelnök végül az ügyrendi bizottság hatáskörébe utalta a kérdést - tájékoztatott Altorjai Anita, az Országgyûlés sajtófõnöke.

Az ülésen az MSZP bejelentette, hogy támogatják a Centrum Parkoló Kft. ügyeit vizsgáló bizottság felállításáról szóló elõterjesztés napirendre vételét a november 9-i ülésen. Nem támogatják viszont, hogy hétfõn foglalkozzon a Ház a kereskedelmi rádiós frekvenciák ügyét vizsgáló bizottsággal, amelyet az SZDSZ javasol, házszabálytól való eltéréssel. A Fidesz képviselõi utóbbi kérdésben nem nyilatkozott az ülésen. A kormány kérte, hogy házszabálytól való eltéréssel már hétfõn döntsön a parlament a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizetõ kezességrõl szóló javaslatról, amelyet csütörtökön vagy pénteken benyújtanak - a pártok támogatták ezt..

Elhangzott még, hogy november 4-ére hívták össze az Állami Számvevõszék elnökét és alelnökeit jelölõ bizottságot. Kovács Árpád elnök mandátuma idén novemberben lejár ugyanis, valamint a testületnek most nincsenek alelnökei.

Kedden a miniszteri zárszó után kezdõdik a szavazás a jövõ évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról. Várhatóan több mint 10 órás lesz a szavazás, úgy, hogy kétóránként negyedórás szünetet tartanak a képviselõk.

A kormány a jövõ évi költségvetés mellett egyébként összesen 41 törvényjavaslat zárószavazását kéri az õszi ülésszakban: ezek közül kilencet még ezután nyújtanak be, 12 tárgysorozatban van, háromnak megkezdõdött és ötnek már be is fejezték az általános vitáját. Kilenc javaslatnál szavazásra várnak a benyújtott módosító indítványok, három elõterjesztés zárószavazása pedig megtörtént. A benyújtásra váró javaslatok között van egyebek mellett az új Ptk. végrehajtásáról, az egyszerûsített foglalkoztatásról és az elektronikus nyilvántartásról szóló elõterjesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!