Ünnepvárás az adventi koszorú körül Miskolcon

Akt.:
Ünnepvárás az adventi koszorú körül Miskolcon
Ünnepvárás az adventi koszorú körül Miskolcon - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Mindenki máshogyan készül a karácsonyra. Vannak, akik a szegény gyerekekre is gondolnak.

Sokan gyűltek össze vasárnap délután Miskolcon, a Szent István téren a város adventi koszorújának második gyertyagyújtására. Előtte volt egy kis időnk a járókelőkkel beszélgetni, mert szerettük volna tudni, ki hogyan készül a karácsonyra, hogyan éli meg az adventi napokat.

Gyertyát gyújtunk azok emlékére, akik nincsenek velünk.” Hacsa Zsoltné

A régi receptekkel

A Gyurkovics család a vásár egyik házikójánál a karácsonyfadíszeket nézegeti. A nagymama elárulja, már előszedték a régi recepteket.

– Megvannak az anyósom régi mézeskalács- és bejglireceptjei. Az idén kísérletezni fogok, gesztenyés bejglit is készítek – újságolja érdeklődésünkre.

advent-01-aj

Lánya hozzáteszi: találtak egy különlegességet is, a mákosguba-tortát, ezt mindenképpen kipróbálják karácsonykor.

Családi vacsora

Az ünnepi gondolatokat megosztó adventi naptárnál Hacsa Zsoltné Évával találkozunk. Az ő napjai most főleg azzal telnek, hogy szervezi a karácsonyi, családi vacsorát.

– Mivel nekem névnapom is van karácsonykor, nálunk gyűlik össze a család, 10-12-en leszünk körülbelül. Ezekben a napokban gyakran beszélgetünk azokról is, akik már nem lehetnek velünk. A szüleim korán meghaltak, nagy fájdalom, hogy a gyerekeim nem tölthettek velük sok időt. Otthon gyertyát gyújtunk az emlékezetükre karácsonykor – mondta Éva.

advent-06-aj

A Vöröskereszt Szeretet Sütigyárában nagy a sürgés-­forgás. Egy baráti társaság készíti a mézeseket.

Az asszonyok díszítik, a gyerekek kínálják. A csapat neve: „Csak sütünk és kész”. Gyurán Andrea nagy szakértelemmel varázsolja a fehér habot a mézesekre.

Szívesen csináljuk

– Már tavaly is voltunk itt sütni, és nagyon jól éreztük magunkat. Tetszik nekünk a segítségnyújtás ezen formája. Szívesen csináljuk – árulja el.

advent-10-aj

A cipős dobozokat, és bennük ajándékokat gyűjtő házikóhoz egy édesanya érkezik a kisfiával. Két dobozt is hoztak. Pásztor Viktória elmeséli, gyermekei saját kezűleg vették le a polcukról, amit szívesen odaadtak a rászoruló gyerekeknek.

– Ezzel szeretnénk a kicsiknek példát mutatni – fogalmaz.

advent-14-aj

– A szegény gyerekeknek hoztuk az ajándékokat – teszi hozzá ötéves kisfia, Zalán. –Tettem bele plüssállatot, nyuszit, kirakót, verdás poharat, színezőt is ceruzát is – sorolja a kisfiú.

ÉM-HE


Ég a remény gyertyájának lángja is Miskolcon
Miskolc - Miskolc adventi koszorúján vasárnap délután meggyújtották a második gyertyát is. Közreműködtek a Fráter György Katolikus Gimnázium, valamint a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. A remény gyertyáját Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere gy...