Ünnepi megemlékezés szentmisével Szendrőn

A város vezetése is fejet hajtott a hősök előtt
A város vezetése is fejet hajtott a hősök előtt - © Fotó: Mezővári Attila
Szendrő – Szentmisével egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak Szendrő városában az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, hőseit felidézve és rájuk emlékezve az események évfordulóján.

Történeti visszaemlékezés

Az október 21-én tartott ünnepi megemlékezés a római katolikus templomban vette kezdetét, ahol Vanyó Péter káplán atya prédikációját hallgathatták meg először a szép számban egybegyűltek, majd ezt követően Balákné Nagy Marianna előadásában hangzott el Wass Albert: A láthatatlan lobogó című verse.

Az 1956-os események történeti visszaemlékezését Jósvay István történelem tanár összegzésével követhették nyomon az ünnepségen megjelentek, aki az akkori események egyházakat érintő megpróbáltatásait idézte fel.

A templomi megemlékezésen végezetül az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának Várkoly Imrének trombita áriáját Kósa Noémi zongora kíséretével hallgathatta meg az ünneplő városi közösség.

A templomból a rendezvény zárásaként a Főtéren levő Emlékfalhoz sétáltak át a megemlékezők, itt helyezték el az emlékezés virágait és koszorúit a városvezetés, a katolikus egyház és az intézmények vezetőinek részvételével.

Az emlékezés virágai

A koszorúk elhelyezésében részt vett és fejet hajtott az 1956-os hősök előtt Tomorszki István polgármester, Hudák József alpolgármester, Dr. Istenes Ibolya jegyző, Liptákné Spisák Beáta igazgató, Kalász László igazgató, Vanyó Péter káplán, Kisidáné Gríger Ildikó intézményvezető és Báriné Újvári Krisztina óvodavezető. A koszorúzáskor elhangzott Silenzio-t Várkoly Imre játszotta trombitán.

ÉM