gálaműsor

2019.07.19. 17:30

Ünnepelt a MASZK

Egy város életében nagyon fontosak a civil közösségek, a kulturális események is.

Tóth Balázs

A MASZK társulata

Fotó: Tóth Balázs

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli idén a Pro Urbe díjjal kitüntetett Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör (MASZK), ez alkalomból pedig gálaműsort rendeztek a Városi Galériában. Takács Norbert, az egyesület elnöke minden támogatónak megköszönte a két évtizedes együttműködést, megemlítve intézményeket és más civil közösségeket is, s persze a közönséget, valamint az egyesület régi és jelenlegi tagjait.

Minden korosztály

Az ünnepségen Tállai András, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt, aki hangsúlyozta, egy település nemcsak az infrastruktúrától lesz város, hanem a civil közösségeitől, kulturális eseményeitől. A MASZK-ban jelen vannak a tehetséges fiatalok, a kreatív felnőttek és a megújuló idősebbek is. Hangsúlyozta, a legtöbb tag mezőkövesdi, kötődik a városhoz, kedveli a színészetet, amely összetett művészeti ág.

Az amatőr színészek a szerepek által bárki bőrébe belebújhattak. Az elmúlt húsz évben százötven bemutatójuk, fellépésük volt, a legkülönbözőbb műfajokban. Kiemelte, a szervezőknek, külön Budai Károlynak és Takács Norbertnek külön köszönet jár a befektetett energiáért, s a tagoknak is, akik részt vettek a város kulturális életében.

Fotókiállítás

A gálán felléptek a társulat tagjai, valamint a meglepetésvendég, Feke Pál is, akinek emlékezetesre sikerült az előadása. Emlékplakettel tüntették ki az alapító elnököt, Budai Károlyt, valamint az alapítók közül máig aktív tagot, Kisné Dudás Máriát. Budai Károly kifejtette, a színház több művészetet ötvöz, és csapatmunka eredménye az előadás akkor is, ha csak egy monodrámáról van szó. Akkor működik, ha mindenki a maga helyén teszi azt, amit tennie kell. A pillanat művészete ott, az előadáson adja vissza az igazi élményt a közönség előtt, illúziót kelt, hol hűen, hol egy-egy kis bakival elrontva. Hozzátette, 46 év színház után van még ötlete, ha kérik, szívesen segíti a társulatot.

A Rendezvények Házában fotókiállítás is nyílt az egyesület életéből, ahol Hajdu András, a Mezőkövesdi Járási Hivatal helyettes vezetője mondott köszöntőt, aki egyébként korábban az egyesület tagja volt. Ő azokat a dolgokat emelte ki, amelyeket egy-egy tag kaphatott a két évtized alatt: barátságot, szerelmet, bulit és művészetet. A hosszú évek alatt volt lehetőség a beszélgetésekre, közösségi életre, kisebb-nagyobb szerepek kipróbálására. Fölidézte, Budai Károly bárhol az utcán megállt mellette autójával, s megkérdezte, van-e ideje egy-egy szerepre; s eszébe jutott, amikor 2007-ben Takács Norbert jelentkezett, hogy be szeretne lépni az egyesületbe, nem gondolta, hogy 12 év múlva ő lesz az elnök. Sok jó emléket köszönhet az egyesületnek.

A társulat kiadott egy könyvecskét is, amely bemutatja az elmúlt húsz év előadásait, műsorait, de néhány tag visszaemlékezéseit is közreadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában