Ünnepi ételek az Észak-Magyarország ünnepi magazinjából

Akt.:
Ünnepi ételek az Észak-Magyarország ünnepi magazinjából
Ünnepi ételek az Észak-Magyarország ünnepi magazinjából
Miskolc – Megjelent Karácsonyi receptmagazinunk, benne 60 ünnepi étel leírásával.

Hagyomány már, hogy karácsonykor receptmagazinnal örvendeztetjük meg olvasóinkat, reméljük, sok mindenkinek sikerült megkönnyíteni az ünnepi készülődést.

60 recept

A magazin – mint írtuk – a lapunk által meghirdetett receptverseny győztes receptjeit tartalmazza, amelyeket szakértő zsűri – a Gasztroműhely Miskolcz Egyetemi Étterem szakemberei – válogatták ki. Összesen 60 karácsonyi recept, 20 megyénkbeli, 20 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 20 pedig Hajdú-Bihar megye olvasóinak receptjei.

rec0

A kiadvány különlegessége, hogy az együttműködő partneréttermek 4-4 kiváló karácsonyi étellel „fűszerezték” a kiadványt. Ez alkalommal kiválasztottuk néhány finomság receptjét, hátha még az utolsó pillanatban segítséget tudunk nyújtani az ünnepi menü összeállításához.

ÉM


Két recept a magazinból

Citromos-tejfölös borjú­becsinált-leves – Gallóné Korompai Ágnes (Miskolc) receptje

Hozzávalók:

  • 20 dkg sovány borjúhús,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 3 dkg vaj,
  • fehérbors,
  • só,
  • babérlevél,
  • 1 citrom,
  • 2 ek. liszt ,
  • 2 dl tejföl,
  • zsemlekocka vagy levesgyöngy tálaláshoz

Elkészítés:

A vöröshagymát finomra vágjuk, a vajon megfonnyasztjuk, sózzuk. Beledobjuk a kis kockákra vágott húst, fehéredésig pirítjuk, fehérborssal megszórjuk. Felengedjük 1,2 l vízzel, beletesszük a babérlevelet, a citrom levét, a karikára vágott citromot, és puhára főzzük. Végül tejfölbe kevert liszttel behabarjuk. Pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel kínáljuk. Borjúhús helyett pulyka- vagy csirkemellből is készíthetjük.


rec1


Philadelphiai répatorta – Takács Béla (Gasztroműhely, Miskolc) receptje

Hozzávalók:

  • 4 db tojás,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 3 dl étolaj,
  • 35 dkg reszelt sárgarépa,
  • 40 dkg liszt,
  • 15 g sütőpor,
  • 1 mk. fahéj

A krém hozzávalói:

  • 10 dkg margarin,
  • 10 dkg porcukor,
  • 12,5 dkg sajtkrém (Philadelphia),
  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:

A tortához való anyagokat összekeverjük. Kézzel mély tálban, esetlegesen géppel habüstben közepes fokozaton. Ügyeljünk arra, hogy a tésztánk egységes legyen tartalmilag. Kikent, enyhén lisztezett, normál méretű tortakarikába öntjük át a tésztánkat, majd előmelegített sütőben 175 °C-on aranybarnára sütjük. A nyers, reszelt sárgarépa miatt a sütésidő 40–50 perc is lehet.

A krém elkészítése:

A margarint a porcukorral és a sajt­krémmel egyenletes keverés mellett kihabosítjuk. Ezzel a krémmel a kihűlt tortát teljesen körbevonjuk, majd a tetejét meghintjük pirított, szeletelt mandulával.


rec2








hirdetés