kajak-kenu

2020.03.26. 16:00

Nem hátrány Bodonyinak az elhalasztott olimpia

Bodonyi András úgy érzi, számára talán előnyösebb is az olimpia elhalasztása.

Molnár István

Forrás: Bodonyi András fotója

A kenus Bodonyi András tavaly májusban igazolt haza Szegedről, Miskolcra, a DVTK-ba, majd rajthoz is állt a három hónappal később, éppen a csongrádi megyeszékhelyen megrendezett világbajnokságon. Igaz, nem az „igazi számában”, az 1000 méteren, hanem C-1 500 méteren ült hajóba, és a 14. helyet szerezte meg. Az első kérdésünk az volt a diósgyőri lapátoshoz, hogy neki mennyire jött jól a tokiói ötkarikás játékok egy évvel való elhalasztása.

Fotó: Bodonyi András fotója

Készül, amennyire tud

– Ebben a pillanatban úgy érzem, számomra nem hátrány, hogy eltolták az olimpiát – kezdte Bodonyi András. – A halasztással együtt rengeteg kérdés is felmerült, például az, hogy a tavaszra, vagy későbbre tervezett versenyekkel mi lesz, azokat hová, mikorra teszik, és melyik lesz kvalifikációs 2021-re. Biztos, hogy a keddi döntés után összeülnek majd a szakemberek, és megtervezik a menetrendet. A pillanatnyi állás az, hogy az ICF, a nemzetközi szövetség május végéig minden versenyt elhalasztott, és a továbbiakról április 30-ig határoztak volna. Mindez természetesen bennünk, versenyzőkben is okoz némi bizonytalanságot, hogy mire kell készülni, de igyekszem ugyanúgy dolgozni, mint eddig, amennyire lehet, szinten tartani magam, hogy ha lesznek konkrét dátumok, akkor könnyebb legyen úgymond visszajönni.

Fotó: Bodonyi András fotója

A miskolci sportoló azt is elmondta, hogy nemrégiben volt lehetősége külföldön edzeni.

– Február 17-én utaztunk Ciprusra, kéthetes edzőtáborozásra – árulta el Bodonyi András. – Limasszolban él egy házaspár, ahol a hölgy magyar, nekik van egy egyesületük, ők voltak a vendéglátóink. A Tiszaújvárosi KKSE csapatával voltam, összesen nyolc versenyző, valamint egy tréner, Betlenfalvi István. A szállásunk a tengerparton volt, de onnan körülbelül 15 percnyi autóútra van egy víztározó, amely körbekenuzva 10 kilométer. Szerencsére csodálatos időnk volt, nagyon jó munkát végeztünk, minden olyan feladatot végrehajtottunk, amit kitűztünk erre a két hétre. Tervben volt még egy horvátországi felkészülés is március 22-től, de a koronavírus miatt oda már nem tudtunk kiutazni.

Motiváló csapattal

A 25 esztendős kenus ezt követően arról beszélt, hogy Szegedről hazatérve egy teljesen új stábbal kezdett el dolgozni.

– 2018 novemberétől a szegedi vb-ig volt egy program, melynek keretén belül a kilenc válogatott kenus együtt készült Vécsi Viktor irányítása mellett. Utólag be kellett látni, hogy ez a közös munka sajnos nekem nem igazán jött be, teljes kudarc volt… – ismerte el Bodonyi András. – Mivel már itthon voltam, és tudtam, hogy Miskolcon folytatom a felkészülést, olyan légkört szerettem volna teremteni, amely motiváló, és szakmailag is megfelelő. Felkerestem Fuhrmann Gézát, korábbi sportiskola igazgatót, akivel évek óta jó viszonyban vagyok és mindig segített, tanácsokkal, egyébbel, most is ezt tette. Szeptember 23-tól november végéig szárazföldi alapozást végeztem, és eveztem is volna, de a Csorba-tó vízállása kicsi volt, így edzéslehetőséget kértem Tiszaújvárosban, a TKKSE-től, és mentem a Tiszára. Beálltam Betlenfalvi István csoportjába, őket ismertem valamennyire, tudtam milyen szellemiséget képvisel, milyen gondolatai vannak. Az a munka, amit ő végeztet, az nálam is működik. Közben, lassan kialakult egy csapat, István mellett Járosi András gyógytornásszal, Tigyi József atlétika edzővel, Hölcz Péter úszóedzővel, Erdélyi Péter, és Farkas József erőnléti edzőkkel. Decembertől Lubinszki Mária pszichológussal is együtt dolgozom, igényeltem a mentális felkészítést is, kapóra jött, hogy benne vagyok a Miskolci Olimpiai Reménységek programban, így kaptam meg ezt a támogatást. Már kétszer is összegyűlt ez a csapat, és jobbára arra jutottunk, hogy minden részlet, minden apró dolog nagyon fontos.

Fotó: Bodonyi András fotója

Az olimpián a férfi kenusok mindössze két számban vetélkedhetnek: C-1 1000, illetve C-2 1000 méteren, és magyar versenyzőnek még nincs indulási joga. Itthon az egyetlen válogató április 30-án lett volna, és aki itt nyert volna, az indult volna az európai pótkvalifikációs versenyen, május 6-7-én Csehországban. Ezeket a viadalokat azonban máskor tartják, de az biztos, hogy egyesben Bodonyi András legnagyobb ellenfele a 2008-as pekingi bronzérmes, Kiss Tamás lesz.

A nemzetközi szövetség reakciója

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) elnöke, José Perurena az alábbiakat írta a 2020-as olimpia elhalasztásával kapcsolatban: „Gratulálunk a NOB-nak, a japán kormánynak és a 2020-as tokiói olimpia szervezőinek a bátor, és rendkívüli jelentőségű döntéshez. Helyesen tették az érintettek, hogy a végsőkig kitartottak az olimpia és paralimpia idei megrendezése mellett. Hatalmas feladat egy olyan esemény elhalasztása, mint az ötkarikás játékok, ilyen döntést csak elkerülhetetlen esetben szabad hozni. A koronavírus világszintű elterjedése azonban éppen ilyen. A döntéshozók egyértelműen az olimpiai család, valamint a nemzetközi közösség egészségét és biztonságát helyezték előtérbe. Az ICF kész együttműködni a NOB-al abban, hogy a halasztás minél zökkenőmentesebb legyen. Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy a tokiói olimpia hihetetlenül sikeres lesz, függetlenül attól, hogy mikor rendezik meg.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!