Sport

2011.10.04. 11:25

Ökölvívó-vb - Káté negyeddöntős és olimpiai kvótás

Csoba Péter, az MTI különtudósítója jelenti: Baku, 2011. október 4., kedd (MTI) - Káté Gyula nagyszerű teljesítménnyel bejutott kedden a 64 kilósok negyeddöntőjébe, ezzel olimpiai indulási jogot szerzett a bakui ökölvívó-világbajnokságon.

Csoba Péter, az MTI különtudósítója jelenti: Baku, 2011. október 4., kedd (MTI) - Káté Gyula nagyszerű teljesítménnyel bejutott kedden a 64 kilósok negyeddöntőjébe, ezzel olimpiai indulási jogot szerzett a bakui ökölvívó-világbajnokságon.

 

Szántó Imre kétszeres vb-bronz-, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres Eb-harmadik tanítványára nagyon nehéz feladat várt, mivel a kvótáért a kiváló képességű kazah Danjar Jeleusszinovval kellett megküzdenie, aki a korábbi meccsein nagyon meggyőző volt.

A meccs nem okozott csalódást semmilyen szempontból, a kazah jól mozgott, a magyar válogatott csapatkapitánya azonban az elején talán kicsit meglepte őt, az első másfél percben több nagyon tiszta és szép ütést "helyezett el" a fején. A folytatásban feljavult ugyan Jeleusszinov, mégis a menet végi szűk, mindössze 4-3-as Káté-vezetés egyértelműen a kazahra nézve volt hízelgő.

A második menet kiegyenlített küzdelmet hozott, Káté nem kapkodott, várt a megfelelő pillanatra, ám ütésindításaiba így is néha belevert Jeleusszinov, akinek különösen a bal keze volt veszélyes. A magyar öklöző ugyanakkor ebben a szakaszban is higgadt volt, s amikor közel tudott kerülni riválisához, rendre tisztán talált, ennek ellenére némileg meglepő volt 10-7-es előnye.

Az utolsó három percben Káté már nagyon szépen kézben tartotta a meccset, ellenfele hiába próbált hosszabb kezeivel messziről ütni, Káté szinte mindig jókor lépett a kazah ütőtávján belülre, s gyönyörű jobb csapottakkal "lépegetett" a londoni kvóta felé, amit végül teljesen megérdemelten, 17-11-es pontozással szerzett meg.

"Iszonyatosan nehéz meccs volt, nem szeretem a kazahhoz hasonló, sokat mozgó bokszolókat, ráadásul bal kezes is, de szerencsére megcsináltam - mondta lihegve a meccs után a harmadik olimpiája előtt álló Káté, akinek viccelődni is maradt ereje. - Edzőm, Öcsi bácsi tegnap azt mondta szaggassam szét Jeleusszinovot, én meg megígértem, hogy olyan leszek mint egy zárt tésztaszaggató. Nehéz volt, sajnos egy-két bal horogba bele is néztem, amiért kaptam némi dorgálást, de nagyon örülök, hogy győztem."

Káté az éremért szerdán a brazil Everton dos Santosszal mérkőzik meg, ám a magyar ennél már távolabbra tekint:

"Őszintén szólva én már a sima éremnél többet akarok, van már két bronzom világbajnokságról, most mindenképpen döntőbe szeretnék jutni."

A keddi folytatásban a délutáni programban Harcsa Zoltán az ukrán Jevgen Hitrovval (13:15 ó körül), Darmos József (91 kg) pedig a hazaiak Eb-győztesével, Tejmur Mammedovval (14 ó körül) mérkőzik, míg helyi idő szerint este előbb Varga Miklós (60 kg) a tadzsik Madadi Nagzsibekovval (16:15 ó) a tavalyi Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kg) pedig az amerikai Errol Spence-szel (18 ó körül) csap össze a nyolcba kerülésért. Mivel a két legfelső súlycsoportot kivéve a többi kategóriában az első tíz kap londoni indulási jogot, a siker biztos kvótát jelent Darmoson kívül minden magyarnak. A kétszeres Eb-bronzérmes nehézsúlyúnak az első hatban kell végeznie az ötkarikás szereplésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!