"Uniósodnak" az óvodai játszóterek is?

Miskolc, Felsőzsolca – Sorra alakulnak át a játszóterek: hagyományosból az uniós szabványoknak megfelelővé.

Sorra, de nem tempósan, hiszen a 2005-ben megszületett jogszabály szerint 2008. december 31-étől csak ilyenek lehetnének az országban. Persze a folyamat elindult, januárban például arról számoltunk be, hogy hamarosan tizennégy játszótér épülhet meg pályázati források felhasználásából Miskolcon. Ezek azonban közterületen találhatók, de mi a helyzet azokkal, amelyek az iskolák vagy óvodák udvarán vannak.

Mint kiderült, ezekre is vontakozik az uniós szabvány, de felújításuk – mivel korlátozottan közterületnek számítanak – nem az önkormányzat feladata. Azért sem, mert az oktatási intézmények és az óvodák is, igaz, hogy önkormányzati fenntartásúak, de önálló gazdasági szervnek számítanak. Ezért az ő esetükben az intézményvezetők felelőssége, hogy a játszóterek biztonságosak legyenek, illetve megfeleljenek a szabályoknak. Sőt az ő feladatuk az is, hogy ezt a költségvetésükből kigazdálkodják, vagy pályázat útján forrást találjanak hozzá. Az önkormányzat azonban igyekszik segíteni ebben is az intézményeknek Ezt mondta lapunknak Veres László, városházi szóvivő.

Több tízmillió

Molnár Zsoltné, a Belvárosi óvoda vezetője fel it tette korábban a kérdést az önkormányzatnál: miért a közterületeken újítják fel a játszótereket, miért nem az óvodákban, ahol sokkal rosszabb állapotban vannak. A válasz az volt: a pályázat köztéri játszóeszközök felújítására ad pénzt. Bár ő nem panaszkodik – folytatta –, hiszen tavaly az intézményük játszóterének csaknem 80 százalékát sikerült felújítaniuk. Ebben azonban segítségükre volt az alapítványuk, valamint pályázatokon is nyertek kisebb összegeket, de képviselői alapból is kaptak támogatást. „Magunk szakálára nem menne, hiszen több 10 millió forint kellene hozzá” – hangsúlyozta. Mesélt arról is, az ő udvaruk gyönyörű, új mászórendszerrel, rúgós állatfigurákkal, játék vonattal, műfűvel gazdagodtak.

A Szabó Lőrinc Általános és Német Kéttanítási Nyelvű Iskolában csaknem húszéves játszóeszközök voltak, míg a Vörösmartyban hat évvel ezelőtt cserélték, de azok mára elhasználódtak. Ezért mindkettőt elbontották, így most nincs játszóterük. A jövőben azonban tervezik, hogy vásárolnak eszközöket, de az iskola költségvetése egyelőre nem engedi. Ezt Hegedűs Andrea igazgató mondta lapunknak.

Határidő előtt

Az óvodák esetében a határidő 2012, eddig kell lecserélni a játszótereket az uniós szabványoknak megfelelőre. De ahol tehették, ott már határidő előtt megoldották. A Felsőzsolcai ÁMK Krisztina Napköziotthonos Óvodában is, ahol Csonka Ferencné óvodavezetőtől megtudtuk: alapítványi-, pályázati pénzből újjultak meg, de az önkormányzat is nyújtott számukra segítséget. Szükségük is volt rá, hiszen ezek a játékok drágák, akár több százezer forintba is kerülhetnek. Biztonsági tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, de még az is meg van határozva, hogy a gumitégla milyen vastag legyen, a mászókán a lépcsőtávolság mekkora legyen – sorolta.