Uniós szabadkereskedelmi megállapodás Kolumbiával és Peruval, tárgyalások Vietnammal

    Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – Az uniós országok külkereskedelmi kérdésekben illetékes miniszterei Brüsszelben tartott csütörtöki tanácskozásukon hivatalosan is hozzájárulásukat adták a Kolumbiával és Peruval megtárgyalt szabadkereskedelmi megállapodás aláírásához, valamint felhatalmazták az Európai Bizottságot, hogy Vietnammal is kezdjen tárgyalásokat szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről.

 

A két dél-amerikai országgal tető alá hozott megállapodást tavaly márciusban kezdeményezték, és idén márciusban már politikai egyetértés jött létre az unión belül annak tartalmát illetően. A megállapodás eltörli a magas vámokat, igyekszik megoldást találni a kereskedelem technikai jellegű akadályaira, liberalizálja a szolgáltatások piacát, védelmet nyújt az EU eredetvédelemmel ellátott termékeinek, valamint megnyitja a közbeszerzési piacot.

A megállapodásba belefoglaltak munka- és környezetvédelmi normákat, valamint rendelkeznek a viták gyors és hatékony rendezéséről.

A megállapodáshoz – amely az érintett két dél-amerikai országban az amerikai cégekkel lényegében megegyező versenyfeltételeket teremt az európai vállalkozások számára – bármikor csatlakozhat az Andok-közösség másik két tagja, Bolívia és Equador is.

A Vietnammal való szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdéséhez adott felhatalmazással az EU immár a harmadik ASEAN-tagállammal törekszik ilyen jellegű megállapodásra. A szabadkereskedelmi tárgyalások már folyamatban vannak Szingapúrral és Malajziával. A délkelet-ázsiai államokat tömörítő ASEAN az unió harmadik legnagyobb külkereskedelmi partnere.

A külkereskedelmi miniszterek tanácskozásán Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviseli. A résztvevők tárgyalnak egyebek közt a kereskedelem és a környezeti szempontból fenntartható növekedésről, az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodásról, valamint arról, hogy miként járulhat hozzá a kereskedelem a növekedési program céljainak teljesítéséhez. A miniszterek áttekintik az EU-kínai kereskedelmi kapcsolatrendszert is.