Uniós program az idősekért

A Granadai Egyetem, az Almeriai Egyetem, a Kasseli Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola közös együttműködésben egy konzorciumot hozott létre a Grudtvig II program keretében, mely az idős korúak hátrányainak leküzdését, életkörülményeik javítását célozza meg.

A négy ország szakemberei október 10-én és 11-én nyíregyházán tanácskoztak. A projekt munkacíme: Együttműködés az időskori emberek hátrányainak csökkentésére.

Aktivizálni az időseket

Jenei Istvántól, a Nyíregyházi Főiskola Továbbképzési Intézetének vezetőjétől megtudtuk: év végére születik meg a részt vevő országok időseit felmérő átfogó országos kutatás. Az így kapott adatokat közösen elemzik és elkészítenek egy ún. Beavatkozási programot. Oktatás, gyakorlati foglalkozás és szakmai tréningek is szerepelnek a hosszú távú célok között.

A résztvevők a Nyíregyházi Főiskolán tartott ülésen megfogalmazták: nagyon fontos, hogy az élethosszig tartó tanulás folyamata ne szakadjon meg az idős korban sem. Változtatni kell azon, hogy az idős korú emberek a társadalom perifériájára jussanak.

Nyugat-Európában bevált gyakorlat, hogy a kormány, a felelős minisztériumok, illetve a helyi önkormányzatok igyekeznek aktivizálni az időseket, képzésekkel, foglalkozásokkal segítenek a szabadidő hasznosabb eltöltésében, életkörülményeik javításában. Fontos, hogy javuljon az idősek egészségi állapota, közérzete, így az együttműködés egyik alapelve az egészséges életvitelre kialakítása és hosszú távú fenntartása.

Fontos, hogy a konzorcium tagjai egymástól is tanuljanak, ötleteket kapjanak, melyeket meg tudnak majd valósítani saját hazájukban. A célok között szerepel az is, hogy minél több idős emberet be tudjanak vonni a projektbe, számítanak aktív közreműködésükre is a Beavatkozási program elkészítésénél – mondta Jenei István.

– Balogh József –