Uniós pénzcsapok a borsodi versenyképességért

Akt.:
Gazdasági fórumot tartottak március 21-én Miskolcon
Gazdasági fórumot tartottak március 21-én Miskolcon - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A mostani uniós ciklusban elsősorban a szükséges önerő biztosítása és a támogatáshoz szükséges előfinanszírozás állítja kihívás elé a cégeket. Éppen ezért a KAVOSZ Zrt. gazdasági fórumot szervezett a vállalkozóknak, ennek a sorozatnak első állomása március 21-én volt Miskolcon. A KAVOSZ mellett az országos és megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége is támogatta a rendezvényt. A gazdasági fórumon az érdeklődők első kézből értesülhettek a pályázati lehetőségekről, valamint tájékoztatást kaphattak a hazai gazdaság helyzetéről, ezen belül is Miskolcról.

A magyar gazdaság helyzete az EU-pályázati dömping tükrében – ezzel a címmel tartott tájékoztatót dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke március 21-én hétfőn.

A KAVOSZ Zrt. és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ugyanis gazdasági fórumot tartott, ahol a vállalkozások vezető piaci szakértőktől kaphattak tanácsokat az uniós támogatások leghatékonyabb felhasználásáról. A miskolci fórum egy országos rendezvény első állomása volt.

„Miskolc belépett azon városok sorába, amelyek a gazdaság hajtóerői ma Magyarországon” – kezdte Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. Hangsúlyozta, az elmúlt években 10 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye, amely szakemberhiányt generált. Ennek megoldásaként – folytatta – a duális képzést és a közmunkaprogramot is erősíteni kell.

Ádám Imre, a VOSZ elnöke azt emelte ki, hogy az uniós forrásoknak köszönhetően a nagy lehetőségek ideje jött el a vállalkozások számára, hiszen eddig a forráshiány jelentette a fejlődés gátját. „Az uniós pénzcsapok megnyílnak, a vállalatok versenyképessé válhatnak” – fogalmazott.

„A kamara javasolta elsőként, hogy az uniós források kétharmadát a gazdaságfejlesztésre fordítsa az ország” – mondta dr. Parragh László. Hozzátéve, hogy ebben sikerült megegyezni a kormánnyal. Az elnök az EU-források kapcsán fontosnak nevezte a helyi politikával való együttműködést, azt, hogy a megyei és városi motivációk összehangoltak legyenek. Kiemelte azt is: „Ha a világban körülnézünk, akkor azt látjuk, a gazdasági csodák mindig a tudás és a gazdaság összehangolásától függtek”.

Pozitív változások

Parragh László arról is beszélt, hogy 2010 óta milyen pozitív változások következtek be hazánk gazdaságában. Ezek fenntartásához három feltétel meglétét tartja fontosnak: dolgozni kell, kitartani a reformok mellett és összekapcsolni a tudást és a gazdaságot.

N. Szántó Rita


Még nincs autógyárunk

Pfliegler Péter alpolgármester a hétfői fórumon beszélt arról, hogy Miskolc egy dinamikusan fejlődő befektetési központ, valamint turisztikai célállomás. Kiemelte a már jól működő Smart City és Green City programokat, ez utóbbihoz egyébként Miskolc – a megyei jogú városok közül – elsőként csatlakozott.

A városra jellemző gazdasági szektorok közül az autóipari beszállítókat, az elektronikát, vegyipart, élelmiszeripart említette. „Még nincs autógyára Miskolcnak, de mindent megteszünk, hogy felhívjuk magunkra az ezen a területen működő cégek figyelmét” – fogalmazott az alpolgármester.
hirdetés


hirdet�s