Uniós pályázaton nyertek pénzt a szexmunkások egészségfejlesztési és megelőzési programra

Csaknem 10 millió forintot nyert el uniós pályázaton a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete egészségfejlesztési és megelőzési programra. A cél a szexmunkások egészségi állapotának javítása és egészségtudatuk növelése.

Az érdekvédelmi egyesület becslése szerint Budapesten és Pest megyében hét- és kilencezer közötti szexmunkás dolgozik. Számukra a legfőbb kockázati tényezőt a szexuális úton terjedő betegségek jelentik. Emellett az előzetes felmérések szerint az átlagnál több közöttük a drogfogyasztó, valamint az alkohol- és nikotinfüggő. A szexuális szolgáltatásokat nyújtók 15 százaléka férfi, ebben a körben az átlagosnál nagyobb arányban fordul elő a homoszexualitás.

A szeptember végéig tartó program keretében specifikus egészségfejlesztési tervet dolgoznak ki. Ehhez kérdőíves felmérést végeznek a szexmunkások körében, legalább 300, önként vállalkozó érintett részvételével – mondta el Fedorkó Boglárka projektmenedzser szerdán sajtótájékoztatón. A szexmunkások problémáiban jártas egészségügyi szakember vezetésével prevenciós és egészségfejlesztési programsorozatot szerveznek, 14 alkalommal, 20-20 önkéntesen vállalkozó érintett részvételével. Itt megismerhetik a tevékenységükből és életformájukból fakadó veszélyeket és a kiút lehetőségeit is. Emellett a képzésben résztvevő önkénteseken keresztül tájékoztató kiadványokat juttatnak el a szexmunkásoknak.

Kérdésre válaszolva a projektmenedzser közölte: aki igényli, az egészségfejlesztési terven túl konzultáció során személyre szabott tanácsot is kaphat. Földi Ágnes, az egyesület elnöke pedig azt mondta: tapasztalataik szerint a szexmunkások átadják egymásnak az információkat. Így nem csak az a 280 érintett jut fontos egészségügyi és életmóddal kapcsolatos tanácsokhoz, akik részt vesznek a programokon, rajtuk és az önkéntes mentorokon keresztül jóval nagyobb kört tudnak elérni.