Uniós oltalomra vár a cseresznye

Akt.:
Tessék a finom cseresznyéből!
Tessék a finom cseresznyéből! - © Fotó: Tóth Balázs
Szomolya – Cseresznyés sütemények, koncertek, kiállítások a fesztiválon. És kék száj, ujjak…

Koncertekkel, kiállításokkal, cseresznyéből készült ételekkel töltötték meg idén a szervezők a tizenhatodik Szomolyai Cseresznyefesztivált. A rövid szárú fekete cseresznye ünnepe idén pénteken este kezdődött, s vasárnap este ért véget. Közben a színpadokon fellépett Charlie, a Bikini és még sok más együttes, előadó, köztük helyi és környékbeli hagyományőrzők, zenészek.

Több tucat régi motort hoztak el a Mezőkeresztesi Motoros Club tagjai, akik bemutatót is tartottak. Pénteken kiállítás nyílt Homonnai Ági rajzaiból, valamint egy helyi iskolatörténeti kiállítást is berendeztek a művelődési házban. Természetesen a figyelemből kijárt a többi nevezetességnek, a kaptárköveknek, a pincéknek és a boroknak is.

Az esemény megnyitóján Guczi István polgármester kifejtette, reméli, az új, jó út több vendéget hoz majd a községbe. Mindent megtesznek azért, hogy a szomolyai cseresznye hungarikummá váljon, s folyamatban van az uniós oltalom alá helyezése is, bíztak abban, hogy ennek tényét már most kihirdethetik, de az adminisztrációs eljárás hosszabbra nyúlt.

Tállai András országgyűlési képviselő a szomolyaiakat dicsérte, hogy sokat tesznek hagyományaik megőrzéséért. Mint mondta, az itt termett cseresznye semmivel sem összetéveszthető, a kék ujjak és a kék száj azonnal elárulja, hogy valaki szomolyai cseresznyét evett.

– ÉM-TB –