Uniós forrásokkal visszaélőket leplezett le az NFÜ

Uniós forrásokkal visszaélő vállalkozást leplezett le a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az ügyben a vállalkozó és társai ellen jelenleg okirathamisítás és más bűncselekmények miatt ügyészi szakaszban jár az a büntetőeljárás – derül ki az NFÜ hétfői közleményéből.

A vállalkozás a Nemzeti Energiatakarékossági Programra (NEP) és egyéb uniós forrásokra hivatkozva próbált meg a lakossági energiafelhasználásban, korszerűsítésben érdekelt lakókat megtéveszteni. Az ajánlattevők 40-50 százalékos kedvezmény ígéretével házaltak és szereztek megbízásokat, a korszerűsítési munkákat azonban valójában rendkívül nagy, a kedvezmények és az állítólagos vissza nem térítendő támogatás beszámításával is irreálisan magas áron valósították meg.

A lakóházakba becsöngetve azt állították, hogy ellenőrizniük kell a házak energetikai állapotát, mert e nélkül 2010-től a lakás nem kaphatja meg az energiahatékonysági zöldkártyát. Különböző kötelezettségekkel, szankciókkal és támogatásoktól való eleséssel érvelve érték el számos esetben azt, hogy a lakók nagy kedvezményre jogosító szerződést kössenek velük. A vállalkozók egyik érve az volt, hogy a lakossági energetikai pályázatok kivitelezését azért tudják nagyon kedvező áron elvégezni, mert további támogatásokat nyertek el meg nem nevezett uniós pályázatokon, melyek forrásainak elosztására ők jogosultak, továbbá kapcsolatban vannak az Energia Központtal (amely a NEP és az NFÜ hivatalos Közreműködő Szervezete), és saját maguk írják meg a lakosok támogatást igénylő pályázatait.

Az Energia Központ azonban semmiféle kapcsolatban nem állt a vállalkozókkal, így az esetet azonnal jelezte az NFÜ felé. Az NFÜ az illetékes minisztériumokat, a kistérségi koordinátorokat és a Regionális Fejlesztési Ügynökségeket is tájékoztatta a visszaélésekről, valamint jogi útra terelte az ügy kivizsgálását.

Az NFÜ és intézményrendszere ezúton is elhatárolódik az esettől és felhívják minden, az energetikai pályázatokban érdekelt lakó figyelmét, hogy az ismertetett esetben sem az NFÜ, sem az Energia Központ nem nyújt támogatást kivitelezési szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára. Fontos tudni azt is, hogy az ilyen módon megrendelt és elvégzett munkák esetében a lakók elesnek az esetlegesen pályázati úton nyerhető energetikai korszerűsítések támogatásától, mivel megvalósult, befejezett fejlesztéseket utólagosan már nem lehet támogatni.