Uniós csúcs a közös energiapolitikáról

EU – Csütörtök este kezdődik az Európai Unió szokásos tavaszi csúcstalálkozója: a soros német elnökség most a gazdasági kérdések helyett a közös energiapolitika kialakítását állította középpontba – mindenekelőtt a klímaváltozással összefüggő kérdésekről lesz szó.

A tagállamoknak a mostani csúcson kell elfogadniuk, hogy 2020-ra legalább húsz százalékkal csökkentik a széndioxid 1990-es szintjét. Vitatott pont, hogy az uniós új tagállamai teljesíteni tudják-e ezt a célt, mivel 1990-ben éppen átalakulófélben voltak és ezért gazdaságuk gyengébben teljesített – széndioxid kibocsátásuk is alacsonyabb volt. Várhatóan velük szemben későbbi referenciaévet állapítanak meg, így kisebb erőfeszítésbe kerül a káros anyag kibocsátásának csökkentése.

Egy másik, az Európai Bizottság (EB) által tett javaslatot is megvitatnak: azt hogy 2020-ra a teljes energiaszükséglet 20 százalékát megújuló energiahordozókból nyerjék a tagállamok. Brüsszel kötelező, a tagállamok egy része indikatív vállalást akar. Magyarország is az utóbbiakhoz tartozik természeti adottságaira hivatkozva. Az EB elnöke, José Manuel Barroso azonban a konkrét vállalást szeretné kicsikarni a tagországokból.

A csúcson megvitatják az EU fennállása ötvenedik évfordulójára tervezett ünnepélyes nyilatkozatot is, amely kijelöli az integráció jövőjét. A német elnökség tervezetét csak a legutolsó pillanatban küldték szét, pedig a berlini születésnapi csúcs március 25-én fogadná el a dokumentumot.