Uniós antidiszkriminációs kamion a Szigeten

Az Európai Bizottság antidiszkriminációs kamionja szerdán gördül be a Sziget Fesztiválra. A hátrányos megkülönböztetés és a rasszizmus elleni küzdelem üzenetét hozó járművön játékos vetélkedők, koncertek, filmvetítések várják a fiatalokat.

Az Európai Bizottság 40 tonnás, sárga-kék színű antidiszkriminációs kamionja szerdán érkezik meg Budapestre, hogy egy napig birtokba vehessék a Sziget Fesztivál látogatói. A járművön délután három órától késő estig különböző programok várják a fiatalokat, amelyek közös célja, hogy felhívják a figyelmet az európai sokszínűség fontosságára és a kisebbségek tiszteletére, elfogadására.

Az érdeklődők például kisfilmeket forgathatnak és videóüzeneteikben elmondhatják a véleményüket a témában. Lesz egy fényképfal is, amelyen bárki “arcát adhatja” az uniós antidiszkriminációs kampányhoz. A kamion mellett működik majd az Ability Park, ahol kipróbálhatják, milyen az élet kerekesszékben és megérthetik, mennyire fontos az akadálymentesítés. Emellett lesz egy úgynevezett “érzékteszt”, amelynek során mindennapi tárgyakat, hangokat és illatokat kell felismerniük úgy, hogy nem használhatják minden érzékszervüket. A programban levetítik a Fekete utas című Oscar-díjas filmet, fellép a Down-kóros fiatalokból álló Nemadomfel! együttes, valamint késő este egy berlini rockegyüttes is – mondta a Független Hírügynökségnek Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára.

Az Európai Bizottság 2007-et az “Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Évnek” nyilvánította. Erre azért volt szükség, mert egy tavaly készült uniós felmérés szerint a rendezett törvényi háttér ellenére valamennyi tagországban előfordul még diszkrimináció, az emberek pedig nem tudják, mik a jogaik és hová fordulhatnak, ha hátrányos megkülönböztetés éri őket. A kutatás szerint valamennyi tagállamban jellemző, hogy az etnikai kisebbségeket – Magyarországon a romákat – diszkriminálják, és nálunk nem, de több országban hasonló a helyzet a vallási kisebbségekkel is. Gyakran éri hátrányos megkülönböztetés a fogyatékossággal élőket, a nőket, a kisgyermekes anyákat, az időseket és az eltérő szexuális orientációjú embereket. Az esélyegyenlőségi év és a kamion célja, hogy megismertesse az Unióban élő embereket a diszkrimináció-ellenes új, közösségi jogszabályokkal, valamint ráirányítsa a kormányzatok, civil szervezetek és gazdasági szereplők figyelmét a problémákra- tette ! hozzá a szakállamtitkár.

Az antidiszkriminációs kamiont áprilisban indították útnak Strasbourgban. A kamionturné (Truck Tour) nyolc hónapig tart, ezalatt a jármű bejárja az Európai Unió húsz tagállamát és összesen 18 000 kilométert tesz meg. A turné alatt most másodszor érinti Magyarországot: május 31-én már volt Szegeden.