UNESCO ritkaság látható a Széchenyi Könyvtár

Magyarország első nyomtatott térképét nézhetik meg a látogatók az Országos Széchenyi Könyvtárban. Az UNESCO kiemelt remekműveinek exkluzív listáján szereplő Lázár-térkép szeptember 15-ig tekinthető a Budavári Palota F épületében.

Eredetileg csak négy napig, a Mesterségek Ünnepe ideje alatt, állították volna ki a Magyarország Mohács előtti állapotát rögzítő térképet. A nagy érdeklődésre való tekintettel döntött úgy az intézmény vezetése, hogy szeptember közepéig lesz látható ez a 16. századi ritkaság – mondta el érdeklődésünkre az Országos Széchenyi Könyvtár sajtóreferense, Rozs Eszter.

Lázár térképe, a Tabula Hungariae, 1528 május közepén jelent meg Ingolstadtban. Bakócz Tamás esztergomi érsek mellett dolgozott egy Lázár nevű secretarius, vagyis személyi titkár, akinek a kézirata alapján adták ki a térképet. Lázárról szinte semmit sem lehet tudni, csak annyit, hogy művelt személy lehetett.

A személyi titkárról elnevezett térképet évszázadokon keresztül a kutatók csak leírásokból ismerték. A Tabula Hungariae 1880-ban bukkant elő. Apponyi Sándor gróf vásárolta meg, és más ritkaságokkal együtt 1925-ben az ő adományaként került az Országos Széchényi Könyvtár régi és ritka könyveket őrző gyűjteményébe.

A Lázár-térképet idén június 19-én az UNESCO Világemlékezet Bizottsága felvette a világszervezet exkluzív listájára. A 10 éve létrehozott jegyzékben csak 158 kivételes jelentőségű remekmű található. Eddig a listán csupán egyetlen magyar vonatkozású bejegyzés volt. Magyarországot Mátyás király világhírű könyvtára, a Bibliotheca Corviniana képviselte az UNESCO jegyzékben.