Ültetés zöldtrágyázással

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Több okból is hasznos lehet az őszi vetés a kiskertekben.

Ha a naptárra nézünk, vagy csak kitekintünk az ablakon, akkor is teljesen világos, hogy eljött az őszi idő, ezzel pedig a nyári növényeinktől sem várhatunk már sokat, „kiteremték magukat”. A paradicsom, a paprika még küzd, a tökfélék számára ez még teljesen jó idő, de a kiskert nagy része ilyenkor már megüresedik.

Őszi vetés

Arról már korábban is írtunk, hogy érdemes ősszel vetni, akár olyan rövid tenyészidejű növényeket, amelyek képesek még teremni, akár olyan őszi növényeket, amelyek kényelmesen áttelelnek és a tavasz első jelére szökkennek szárba. Van azonban egy harmadik indok is, ami miatt érdemes lehet előkészíteni az ágyásokat és ültetni, ez pedig a zöldtrágyázás.

Arról is írtunk már korábban, hogy egyre többen hagyják benne a földben a kiszolgált növényeket, vagy ha ki is húzzák, akkor is ott hagyják az ágyásban, pontosan azért, hogy trágyaként szolgáljanak a talajnak. Ennek azonban megvan az a kockázata, hogy átteleltetjük a betegségeket okozó gombákat is, amelyek azonnal harcba indulnak kiskertünk ellen a tavaszi napsugár első simogatására.

Az őszi vetésű növényeknek megvan az az előnye, hogy ezt a kockázatot már egyáltalán nem, vagy csak minimálisan hordozzák magukban. Így még a vetésforgó alkalmazása is tovább nehezíti a kártevők dolgát, hiszen ha a korábbi paradicsomágyásba most például rozst, vagy spenótot ültetünk, majd tavasszal borsót, akkor nem adunk lehetőséget a paradicsom betegségét okozó gombának. A zöldtrágyának alkalmas növények elsősorban azok, amelyek könnyen lebomlanak és dús levelekkel, magas tápanyagtartalommal rendelkeznek.

ÉM-HI