Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2018. március

Akt.:
Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2018. március
Miskolc – Miskolc idei költségvetését is tárgyalta pénteki ülésén a miskolci önkormányzat közgyűlése. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk.


10.34: A miskolci önkormányzat márciusi testületi ülése véget ért. köszönjük olvasóink figyelmét!


10.32: A Demokratikus Koalíció és a Jobbik képviselői is szóba hozták a közgyűlésen a város közvilágításának korszerűsítésével kapcsolatos úgynevezett ELIOS-szerződést. Elhangzott, szeretnének beletekinteni a dokumentumokba.

Dr. Alakszai Zoltán jegyző ígéretet tett arra, hogy megbeszélt időpontban a betekintést lehetővé teszik. Bartha György MSZP-s képviselő az az ELIOS-ügyről tett fel kérdést napirend után. Az OLAF korrupcióellenes ügynökség írt-e levelet a városnak ez ügyben? Dr. Alakszai Zoltán elmondta: Az OLAF értesített az önkormányzatot, hogy lezárta a vizsgálatot. A várost érintő megállapítás nincs benne.

Nagy Korsa Judit (DK) azt kérdezte a polgármestertől, hogy miből és hogyan tartják fent az új Diósgyőri stadiont? Számoltak-e már ezzel? Dr. Kriza Ákos (polgármester) elmondta: „Eddig is volt stadionunk, azt is fenntartottuk. Az új stadion fenntartását is megoldja a kormány és a miskolci önkormányzat.”

Tompa Sándor (DK) megkérdezte, hogy mi van az egyetemi fűtőművel, amelybe 2,5 milliárd forintot invesztált bele a város. Megkérdezte, hogy igaz-e a szóbeszéd, hogy Kiss Gábor alpolgármesternek annak idején emiatt kellett távoznia a posztjáról?

Kiss János (alpolgármester) jelezte, hogy Kiss Gábor nem közszerelő. Magánszeméllyel kapcsolatos kérdésnem nincs helye a közgyűlési ülésen. Nem közszereplő. Az üggyel kapcsolatban pedig jelezte, hogy a polgármester ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, nyomozati szakban van, annak állásával kapcsolatban a nyomozóhatósághoz kell fordulni.

Bartha György (MSZP) arról beszélt, hogy a Széchenyi utca üzleteinek bérlői súlyos bérleti díj emelésről kaptak levelet a napokban. Ez akár 90-110 százalékos drágulást is jelenthet. Van olyan bérlő, akinek a bérleti díja havi 168 ezer forintról 320 ezerre emelkedik. Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési ingatlangazdálkodási beruházási és műszaki vezérigazgatója válaszában kiemelte, hogy alapvető cél, hogy a bérleti díjak piaci alapúak legyenek. „Elhatározás volt a kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díjának felülvizsgálata. Mindenkinek a piaci alapú bérleti díjat kell fizetnie. Értékbecslő vizsgálja felül a bérleti díjakat és ha nagy az eltérés tapasztal, tárgyalásokat kezdünk és ha nem sikerül megegyezni, felmondjuk a szerződést.”

Több felvetődött kérdésre írásban ad választ a városvezetés. Szilágyi Szabolcs (Jobbik):

A fészekrakók által hagyott tartozások miatt sok a kintlévősége a társasházaknak. Tervez-e valamit az önkormányzat? Nagy Korsa Judit (DL): A város mennyi pénzt szánt, adott a fával, szénnel fűtő rászoruló miskolciak számára?


10.10: Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése 17 igen és 8 nem szavazattal, tartózkodó voks nélkül elfogadta a város 2018. évi költségvetését.


8.47:

Soós Attila (Fidesz frakcióvezető):

„Az ingatlanárakban sokkal kevésbé vagyunk lemaradva, mint évekkel ezelőtt. A város működésére nagyon sok pénzt jut a költségvetésből és ez mind a városban élők érdekeit szolgálja.”

Dr. Kovács László (Fidesz):

„Példátlan fejlesztések indultak a városban és ez nem más területek megnyirbálásával történtek. A város nemcsak egyszerűen működik, hanem fejlődik is egyúttal.”

Nagy Korsa Judit (DK):

„Nincs szükség az öndicséretre, mert a képviselőknek ez a dolga. De miért nem jut kicsivel több a nyugdíjasokra?”

Kiss János (alpolgármester):

„2010 előtt eleve hiányra tervezték a költségvetéseket és ez okozta 35 milliárdos adósságállományt. A gazdasági hanyatlás nem állt meg ezen a szinten, hanem átgyűrűzött a társadalomba. A mostani költségvetés egyértelműen tartalmazza, hogy 39 milliárd áll a bevételi és kiadási oldalon. Tehát az egyensúly áll. És nincs szó hitelfelvételi gondokról sem. Jelenleg 3 milliárd forint a város hiteltartozása, amely tartalékként áll rendelkezésre. Csak megtérült beruházásokra vettünk fel bármikor is hitelt. Közben 100 milliárd forint működőtőke érkezett a városba, ami komoly hátteret jelent a város fejlődéséhez. A befektetők azt látják, tapasztalják, hogy érdemes ebben a városban jelen lenni, ide befektetni. Ezáltal lehet a miskolci gazdaság fejlődési üteme kétszerese az országosnak.


8.12: A vagyongazdálkodással és a költségvetéssel kapcsolatos napirendi pontokat egy tömbben tárgyalja a közgyűlés. Ezzel kapcsolatos hozzászólások:

Soós Attila (Fidesz frakcióvezető):

„A 2018. évi költségvetés mindenkit szolgál, aki a városban él. Stabilitás van a fejlesztésekben, kiszámíthatóság a mindennapokban és biztonság minden miskolci életében. Folyamatosan valósulnak meg az elhatározott fejlesztések. Továbbépül a Diósgyőri vár. Újabb források vannak a nyomortelepek megszüntetésére. Szó van a Dr. Kemény Dénes Uszoda bővítéséről. Révbe érhet a volt leánykollégium épületének helyzete. Megvalósulhat a művészeti oktatási központ kialakítása a Szentpáli szakközépiskola volt épületében. Bővül a szünidei étkeztetés kasszája. Sportágak komoly támogatás kapnak. Folytatódik a Salkaházy Sára program.”

Hubay György (Fidesz):

„Volt szerencsém csütörtökön a város helyzetéről, fejlesztéséről beszélni a miniszterelnök úrral. Szó volt például arról, hogy sokat jelentett a városnak, amikor 35 milliárdos terhet vett le vállunkról a magyar kormány. E mellett mi megteremtettük a város stabil gazdálkodásának lehetőségét, így ma már források állnak rendelkezésre a további fejlődéshez. Fontos adat, hogy idén 6,2 milliárddal több áll rendelkezésre a költségvetésben, ami komoly fejlődési forrás. Jelentős összeg jut idén is a közrend biztosítására

Molnár Péter (a KDNP frakcióvezetője):

„Én 2010 előtt is tagja voltam a testületnek, így tudom, hogy minden évben komoly hitelfelvételről döntött a közgyűlés és minden évben voltak közüzemi díjemelések a költségvetés stabilitásának biztosítása érdekében. Már ez a tendencia megfordult és jelentős anyagi erőket tudunk fordítani a város és intézményei fejlesztése érdekében. Egyértelműen a beruházások költségvetése az idei költségvetés Miskolcon.”

Dr. Kovács László:

„A volt diósgyőri kórház területének hasznosítása fontos feladat. A kórház aktív részlegének áthelyezésével kapacitások szabadultak fel. Jó lehetőség lenne az Őszi Napsugár Idősek Otthona fejlesztésére hasznosítani a területet.”

Jakab Péter (a Jobbik frakcióvezetője):

„Szégyen, hogy Miskolcnak olyan vezetése van, amely leszavazza a város dolgozóinak béremelését, pedig a Jobbik olyan javaslatot tett az asztalra, amely a központi költségvetést és nem a helyit terhelné. Az igazi versenyképesség ott kezdődik, hogy a városban élők versenyképes fizetést kapnak.”

Pakusza Zoltán (Jobbik):

„A város gazdasági erejét az ingatlanárak, albérletárak jellemzik. Országos szinten az utolsó előtti helyen áll ebben Miskolc. Ez pontosan mutatja, hogy hol áll Miskolc az országban fejlődésben.”

Deák Bárdos Mihály (Fidesz):

„A dr. Kemény Dénes Uszoda bővítése egy 33 méteres medencével, új lelátó építése szerepel a költségvetésben. Ez fontos az úszó- és vízilabdasport fejlődése érdekében. Fontos, hogy a testület támogassa ezeket a fejlesztéseket.”

Dr. Simon Gábor (az MSZP frakcióvezetője):

„A tavalyi költségvetésben 18 milliárd a hiány, az ideiben pedig 1,5 milliárd forint a hiány. Azaz a sokat hangoztatott az egyensúly nem áll meg. Ha nincs hitele a városnak, akkor miért kell az elkövetkező években hiteleket visszafizetnie a városnak? Örvendetes, hogy jelentősen nőttek az adóbevételek, de hol vannak ezek a pénzek? A fejlesztésekben nem, mert azokat uniós forrásokból hajtják végre. Közös célkitűzéseknek kellene kiviláglania a költségvetésből. Például, hogy mit teszünk azért, hogy itt maradjanak a fiatalok. Bérlakások kellenének, jó minőségű utak, a környezetvédelmet szolgáló fejlesztések.”

Katona Ferenc (Fidesz):

„A Selyemréti Fürdő fejlesztése nagyon fontos a város számára. Újabb bővítés várható, hiszen 33 méteres medence épül a strand területének bővítésével és a 50 méteres versenymedence felé olyan tető épül, amely nyitható lesz és nem lesz szükség az eddigi felfújható sátorra.”


7.33: Önállói képviselői indítványt nyújtott be dr. Nagy Korsa Judit és Tompa Sándor DK-s képviselők Javaslat a távhődíjak csökkentése címmel, Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője a migránsok letelepítésének Miskolcon elutasításáról és ugyancsak ő felterjesztési jog gyakorlása a miskolci munkavállalók béremelésének segítése érdekében témában. A közgyűlés mindhárom indítvány napirendre tűzését elutasította.


7.14: Megkezdte munkáját Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. Az ülése legfontosabb napirendi pontja a város 2018. évi költségvetésének elfogadása. Dr. Kriza Ákos polgármester megállapította hogy 24 képviselő részvételével a közgyűlés határozatképes.

Dr. Kriza Ákos: napirend előtt – egyebek mellett a következőket mondta:

“Az elmúlt években stabilizálódott a város gazdasága, eredményes volt az iparosítás, munkahelyteremtés. Nyolc év megfeszített munka után, amely jelentős „romeltarakarítást” is takart, a város stabil, életképes. Jelentősen nőtt az iparűzési adó és az idegenforgalmi adó, ami jelzi, hogy a város gazdasága jó úton halad. Csak a GDP növekedése a városnak tavaly duplája volt az országos 4 százaléknak. Az elkövetkező évek nagy feladata lesz a szakképzett munkaerő biztosítása a városban letelepedett cégek számára.”Miskolc - Péntek reggel 7 órától üléseznek a miskolci önkormányzati képviselők. Miskolc idei költségvetését is tárgyalja pénteki ülésén a miskolci önkormányzat közgyűlése. (Eredetileg csütörtökön tartották volna, de szerdán elhalasztották egy nappal – a szerk.) Az ülés reggel 7 órakor kezdődik a ...

Dr. Kriza Ákos: „A közbiztonság megteremtése volt a legnagyobb feladatunk...”
Miskolc - Ötödik évértékelőjét tartotta szerdán este dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. „Egy alvó, elbátortalanodott megyei jogú városból egy dinamikusan fejlődő közösséget csináltak, és én ehhez szívből gratulálok – mondta a miskolci évértékelő ünnepségen Tállai András parlamenti és adóügyek...