Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2015. június

Akt.:
Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2015. június
Miskolc – Csütörtökön tartották a júniusi miskolci testületi ülést. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a közgyűlésről!11:21Így döntöttek a képviselők:

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2014-2019. közötti időszakra szóló gazdasági programjának elfogadására
18 igen, 3 nem, 6 tartózkodás

Javaslat az önkormányzati fenntartású nevelési intézményekben a 2015/2016-os nevelési évet érintő alkalmazotti létszámok meghatározására
24 igen, 0 nem, 3 tartózkodás

Javaslat a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya részére ingatlan használatba adására
19 igen, 4 nem, 4 tartózkodás

Javaslat a Miskolc, Felső-Majláth-i végállomás emelt szolgáltatást nyújtó megállóhellyé történő fejlesztése a Bagolyvár elnevezésű építmény rehabilitációjával című projekt pályázatának benyújtására
17 igen, 1 nem, 8 tartózkodás

Javaslat a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság új tagjának megválasztására
26 igen, 0 nem, 1 tartózkodás

Javaslat a lakások bérletéről szóló 25/2006. (VII.12.) önkormányzati rendelet módosítására, valamint a Miskolc József A. u. 45. szám alatti épületben lakók részére ismételt önálló lakáspályázat kiírására
19 igen, 0 nem, 8 tartózkodás

Javaslat a helyiségek bérletéről szóló 19/2011. (V.18.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntések meghozatalára
18 igen, 0 nem, 9 tartózkodás

Javaslat a Miskolc Térségi Konzorcium Konzorciumi szerződésének módosítására és felhatalmazás megadása Támogatási Szerződések módosítására, intézkedések megtételére
24 igen, 0 nem, 4 tartózkodás

Javaslat az Önkormányzat rendelkezésére tartott folyószámla-hitelkeret összegének módosítására
18 igen, 6 nem, 4 tartózkodás

Javaslat a Miskolci Felnőttképző Központ Kft. üzletrészének értékesítésére
18 igen, 2 nem, 8 tartózkodás

Javaslat civil szervezetek részére helyiségek kedvezményes bérbeadására
28 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a labdarúgó csapatot működtető Diósgyőr FC Kft.-vel megkötött támogatási szerződés meghosszabbítására
27 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 26/2010. (VI.30.) önkormányzati rendelet módosítására és kapcsolódó döntések meghozatalára
20 igen, 7 nem, 1 tartózkodás

Majd a jogi és ügyrendi bizottság új tagjaként dr. Mokrai Mihály esküt tett.

A mai munka véget ért, a következő ülés várhatóan szeptemberben lesz.


11:08Pakusza Zoltán (Jobbik) a riasztóval, ajtóékkel kapcsolatban kérdezett. Konkrétan: az ajtóéket csak a fideszes képviselők vehetik meg, vagy tőle is kérhetik a lakók. Miből vehetik meg, mert képviselői alapból ezt magánszemélynek nem vehetik meg – kérdezte.

Dr. Kovács László (KDNP) erre reagálva elmondta, a Fidesz-KDNP frakció az egész városnak, minden körzetben biztosítanak ajtóéket. Erről holnap sajtótájékoztatót tartanak – jelentette be.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető a bróker ügy kapcsán kérdezte, volt-e olyan városi cég, amely pénze érintett. Korábban a polgármester azt mondta, belső vizsgálat folyik. A frakcióvezető azt kérdezte, mi lett ennek az eredménye és a vizsgálat eredményét juttassák el.
Dr. Kriza Ákos elmondta, egyedül a szabadidőközpont helyezett el 12 millió forintot a Questornál, ennek meg lesznek a következményei.


10:36 – Egy Nagy Lajos király úti területet vonnak ki a parkolás alól, és el szeretnék adni – kezdte dr. Tompa Sándor (DK), aki szerint ez mutyi-gyanús ügylet. Mindezt az egyik napirend kapcsán mondta, ami a díjköteles várakozás szabályainak módosításáról szól.
“Ha erre világos elgondolásuk lenne, akkor egy jól előkészített, az épület vázrajzával felszerelt tervvel, a telek értékbecslésével érkeznek az ülésre. De ezek nélkül felelős döntést nem lehet hozni” – mondta.
A polgármester hangsúlyozta, természetesen a terület meg lesz hirdetve, licitálni lehet rá. Azt is hangsúlyozta, Rostás László főépítész mindig körültekintően, alaposan végezte a munkáját.

A napirendek tárgyalását befejezték, majd a közérdekű bejelentések következtek.


10:31 – Az önkormányzat ingatlangazdálkodásával kapcsolatos előterjesztést tárgyalja a testület, köztük azt, amely a József Attila utca 45. szám alatti lakók részére ismételten önálló pályázatot ír ki. Illetve a lakásrendelet is módosítják, folyamatos pályáztatásra ad lehetőséget.

Dr. Tompa Sándor (DK): “Mindössze 3 napirendi pontja van ennek a közgyűlésnek…A József Attila utcai pályázatról és lakásrendeletről beszélnék. Egyik szemem sír, a másik nevet. Látják, valami hiba történt, megpróbálják ezt orvosolni. Tettem kísérletet a MIK vezetőjénél, hogy informálódjak, de formális elutasítást kaptam. De örvendetes, hogy foglalkoznak a témával, de valamilyen okból ki akarják pakolni azt az 50 családot. Korábban 80 lakásos, most 70 lakásos csomagot terjesztenek elő. Tudják, hogy a könnyített feltételeknek is sokan nem felelnek meg. Ezért azt javasolnánk, egyénileg vizsgálja meg a családok helyzetét a MIK, hogyan lehetne nekik lakást juttatni.”

A polgármester azt mondta, értetlenül áll, mert megint a szocialisták szennyesét kell mosni. Utalt arra, hogy a most csődbe ment Doxabi-val az MSZP-s városvezetés kötött üzletet. “Ahelyett, hogy megköszönnék, hogy kimossuk azt a szennyest, amit önök bepiszkoltak. Legalább említse meg, hogy önök kötötték ezt a rettenetesen rossz szerződést a városnak” – fogalmazott.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: “Az iménti vitában elhangzott, hogy hazudok, amikor azt állítom, hogy kétmillió forintos lelépési díj van Miskolcon, a mostani előterjesztés 5-ös mellékletében van. Kérem, gondolja át, ki az aki hazudik és kezdje el szövegezni a fizetett hirdetést.”

A polgármester azt mondta, természetesen a szakszerű választ írásban meg fogja kapni Jakab Péter, és akkor eldöntheti, ki fogalmazza a hirdetést.

Jakab Péter folytatta: “Olyan felzárkóztató programot akarnak a Szilvás utcai óvodában, ahol a felnőtteket képeznék, akik nem tudták elvégezni a nyolc általánost. valóban szolgálja az óvodások biztonságos fejlődését, ha a szomszédban fiatal felzárkóztatandó felnőttek vannak? Nem. Miből gondolják, hogy ezek a felnőttek be is járnak majd a programokra, akarnak ezzel a lehetőséggel élni, vagy önök akarják elkölteni ezt a több tízmillió forintot? mire alkalmas az a személy, akinek nincs meg a 8 általánosa? A 21. században a versenyképesség nem ott kezdődik, hogy elvégezték a nyolc általánost. Az óvodásokat pedig hagyjuk békén.”

Dr. Kovács László (KDNP) szerint a lakásrendelet módosítását kikényszerítette az élet. “A lakás piac kezd megélénkülni Miskolcon, valami megmozdult Miskolcon. A lakásbizottság látja ennek eredményét, ezért a módosítás. A betelepülő vállalkozások lakásigényére is figyelünk.”

Földesi Norbert (MSZP): “Lehet, hogy a helyszín szerencsétlen, lehet, hagyjuk békén az óvodásokat, de ugyanezt pártelnöküknek is elmondhatják a jobbikosok, például Ózdon.”

Dr Kiss János alpolgármester: “Krokodil könnyek, amit az MSZP-frakció ereget. ilyen volt, amikor négy éven keresztül folyamatosan számon kérték rajtunk, mi lesz a fészekrakókkal.”
Azt is elmondta, a Kúria eltörölte, a lelépési díj feltételhez kötését, miszerint el kell hagyni Miskolcot, ezért Miskolc eltörölte a lelépési díjat. Az alpolgármester szerint ez nem törvény ellenes, az önkormányzat dönthet így.


9:58Dr. Kiss János alpolgármester is csatlakozott a vitához, reagálva arra a jobbikos kijelentésre, miszerint a gazdasági program egy Andersen mese. Elmesélt egy történetet, amiben kiemelte, van strand Miskolcon, okos pontok a villamosoknál, Diósgyőri vár, wi-fi a villamoson. Ezzel érzékeltetve, a fejlesztések egyáltalán nem mese Miskolcon. Példaként említette a Takata gyárat is, ahol 500 ember dolgozik. “Ez egyáltalán nem mese, képviselő úr” – fogalmazott.


9:47 – Az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalja a testület, köztük a város 2014-19. közötti időszakára vonatkozó gazdasági programot.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető szerint ezt a gazdasági programot nem Kriza Ákos írta, hanem Andersen, szerinte ugyanis ez egy mese. “Az elmúlt öt évben csökkentek a reálkeresetek, a vállalkozások sorozatosan mennek tönkre. A napi 8 órában foglalkoztatottak száma, alig haladja meg a 40 ezret” -sorolta. Azt is elmondta, a miskolciak 65 százaléka él a létminimum alatt, és 7000-ren hagyták el a várost. “Ha ez a tendencia folytatódik, ki fog itt várost építeni?” – kérdezte. “Elgettósítják Miskolcot, a szamurájkardos rendőrségi jelentésre ötöst adnak…ez a fejlődés önök szerint” – fogalmazott.

A polgármester szerint ugyanazt a beszédét mondta el Jakab Péter, amit négy éve. “Nagy szerencsénk van, a miskolciak a szemüknek hisznek és nem Jakab Péternek” – tette hozzá.

Fodor Zoltán (MSZP) úgy gondolja, nem kellett volna összevonni ennyi napirendet, mert annyira komoly témákról van szó, hogy több vitaidőt igényelnének.

Badány Lajos (Jobbik): “Nagyívű elképzeléseket vázol fel a gazdasági program, létjogosultságát majd a jövő dönti el. Korai lenne még vállon veregetni magunkat, főleg az elmúlt időszak ismeretében.” Ő is az elvándorlásról beszélt, illetve a munkanélküliségről. A képviselő felhívta a figyelmet – a gazdasági program kapcsán -, hogy a 2008-as válság bebizonyította, az autóipar a legsérülékenyebb.

A polgármester a munkanélküliséggel kapcsolatban elmondta: 2010-ben 12700-an voltak, 2015-ben 8387-en, ebből 1000 körülbelül a közmunkás.

Dr. Kovács László (KDNP) szerint a gazdasági program végigmegy azon, milyen változások mentek végbe Miskolcon, milyen fejlődések, fejlesztések voltak, amelyek megváltoztatták a miskolciak életkörülményeit. “Nem mondhatjuk még, hogy itt van a Kánaán, de olyan sok nehéz év után kimozdult ebből a helyzetből. Ebben a magyar kormánynak is szerepe volt. A rendszerváltozás óta soha nem látott munkahelyteremtés indult meg Miskolcon. Nem csak 4000-rel csökkent a munkanélküliek száma 2010-hez képest, de beindult a Takata, a PAtec is 400 munkahellyel jön Miskolcra. Igen, szükség van a nyomortelep felszámolásra, de nem engedjük el azok kezét sem, akik rászorulók, akiken segíteni kell. Az ő megélhetésük szempontjából nagyon fontos a közmunka, hogy ne segélyből éljenek meg. Mindenkinek el kell ismerni, hogy Miskolc kikerült a lesajnált, lenézett pozícióból, és elindult a fejlődés útján” – fogalmazott.
Beszélt a fészekrakók kilakoltatásáról, illetve a telepfelszámolásról is. “A két strandátadás, a Diósgyőri vár, a küszöbön álló DVTK-stadion építés…Mikor volt Miskolcon utoljára ekkora fejlesztési potenciál?” – kérdezte.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: “Készségesen elismernénk, ha a tény nem az lenne, hogy a miskolciak ezresével hagyják el a várost. Az, hogy a regisztrált munkanélküliség csökken, az azt jelenti, hogy elhagyják a várost, vagy nem is regisztrálják őket. Tehát ez egy csúsztatás. Azt sem tudjuk, hogy miért most tárgyaljuk a gazdasági programról, miközben a törvény szerint korábban kellett volna.”
Azt is elmondta, a korábbi programról sokat cikkezett az országos sajtó: “A Szinva hajózásáról és a sok-sok helyesírási hibáról. Ehhez képest valóban javulás tapasztalható a mostani programban.”
A frakcióvezető szerint a megújuló energia irányába lehetne Miskolcnak előre menni. “Jó lenne, ha az anyag értekezne a miskolci új villamosprojektről, de erről szó sincs, pedig erre Miskolc 1 milliárd forintot nyert, illetve a TAKATA szerződés egyik pontja volt, hogy a villamos elmegy odáig. Az anyagban nincs ennek nyoma. Azt sem látni, a barnamezőkkel, a DAM-mal mi fog történni. Illetve a salakmotorpályáról sincs benne szó.”

Révész Péter (Jobbik) szerint a Bagolyvár fejlesztésével kapcsolatos előterjesztés feltételezésekkel van tele. “A tervek még csak folyamatban, ez kétséget vet fel. A kivitelezéssel együtt év végéig meg kell valósítani, ez hat hónap. Kapkodás, bizonytalanság lengi körbe az egészet” – mondta.

Dr. Nánási-Kocsis Norbert (Fidesz): “A lesajnált városok közül a győztes városok kategóriájába került Miskolc…”
Dr. Tompa Sándor (DK) bekiabálta: “Saját szavaiddal nem tudod elmondani?”
A képviselő megkérte Tompa Sándort, hallgassa végig.
A fideszes képviselő folytatta: “Miskolc érzi a fejlődést. Miskolcon új munkahelyek jöttek létre…”

Badány Lajos (Jobbik) szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a természeti kincseink kiaknázására.
Azt is megkérdezte, hogy a folyószámla-hitelkeret összegének módosításáról szóló javaslatot, miért reggel kapták meg, miközben ezt a pénzügyi bizottságnak is tárgyalnia kellett volna. (A hitelkeret megemelésére – a javaslat szerint – a megnyíló pályázati lehetőségek miatt van szükség.)

Pakusza Zoltán (Jobbik): “Azt gondolom, a programban vannak jó dolgok, turizmusfejlesztése például. De összességében, az a jövőkép, amit felvázoltak, messze áll a valóságtól. Azt látjuk, időről, időre elkészülnek ezek a tervek, de nem ezek valósulnak meg. Miskolcon közbiztonság csak nyomokban van, az elvándorlás nagy mértékű. Fel kell tenni a kérdést, miért nem valósulnak meg a tervek? Hol vannak a miskolci kisvállalkozások, akiket önök támogatni szeretnének? Önök a miskolciakat háttérbe szorítják…”

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető: “Az a rossz hírem van az ellenzéki képviselők számára, hogy ez a városvezetés 2010 óta arra törekszik, ez a város egyre szebb legyen. Olyan sikercsapat legyen, mint a Diósgyőr. Aki elolvasta a gazdasági programot, látja, nem álmok vannak benne, hanem tervek, tények. Mi az, ha nem tény, hogy épül a strand, van korszerű és modern tömegközlekedés. Van Salkaházi program, digitális program. Ha önök ezrével látnak elmenetelni embereket, akkor önök nem Miskolcon élnek. Azért csúszott a gazdasági program, mert hét hónapig vártuk a javaslatait az ellenzéknek, de nem érkezett meg.”

Bartha György (MSZP) elmondta: “Megvolt a stadionnal kapcsolatban a látványbontás, de mikor várható, konkrét időponttal, a stadionépítése?”
A szocialista képviselő a stadionépítéssel kapcsolatos kisajátítással kapcsolatban is kérdezett, arra kérve a városvezetést, hogy megfelelő, normál árakat állapítsanak meg. Példaként hozta egy 83 éves néni történetét, aki sírva vette tudomásul, hogy mennie kell onnan. Kitért arra is, hogy ezeknek az embereknek nincs tartalékuk, ezért vegyék figyelembe ezen emberek lelkiállapotát.

A polgármester szerint volt egy tájékoztató, ahol jó lett volna, ha Bartha György részt vett volna azon, mert ott ezekre a kérdésekre megvolt a válasz.

Dr. Tompa Sándor (DK): “Ezt a gazdasági programot, ha a jegyző következetes lenne, akkor nem írja alá ezt törvényességi szempontból. Mint mondtuk, kétharmados törvényt sértettek meg, hiszen hat hónap állt rendelkezésre elkészíteni. Felháborító, amit Soós Attila mondott, hogy várták a javaslatot. Tegye fel a kezét, aki tudta, hol készül, hol van a műhelymunka. Ez mind szép, amit Soós képviselő is elmondott, de a számok mást mondanak. Az elmúlt két évben Miskolc pozíciója romlott a régiók rangsorában.”

A polgármester szerint Tompa Sándornál csak a szónoki pulpituson jön meg a munkakedv.

Dr. Simon Gábor (MSZP) : “Valóban elhelyezkedtek a miskolciak, Londonban, Bécsben…elképesztő a sikerpropaganda, amit nyomnak, hiszen az emberek nem ezt látják. Néhány javaslatot fogalmaztam meg, mire kellene törekedni a jövőben: megújuló energia, villamosprojekt, DAM-rehabilitációja. De hogy lehet egy gazdasági programot úgy beterjeszteni, hogy alapvető városi funkciókról nincs benne szó. Miért nincs benne szó az egészségügyről, oktatásról, egyházakról, holdingról, szociális kérdésekről, idősekről, a miskolci családokról. Ami benne van, az rendkívül furcsa. Hiszen kidöntött, hogy a vár hogyan újuljon meg? Erről a testületnek kellett volna dönteni.”

Dr. Kriza Ákos: “Ez egy gazdasági program, ami nem azért van, hogy szociális, népjóléti dolgok domináljanak benne. Ha van önben igény erre, akkor miért nem terjesztettek elő ilyen módosításokat. Egyetlen egy ilyet sem kaptunk. Soha nem húznak elő egy tervet.”

Tompa Sándor szerint, ha Kriza Ákos demokrata lenne, nem így működne ez a közgyűlés, hanem hónapok óta kikérte volna az ellenzék véleményét. “Törvényesített lopás, ami itt be fog következni, 517 millió forintot terveznek elkölteni” – fogalmazott a képviselő a Felső-Majláth-i végállomás fejlesztése kapcsán. Hozzátette: a Bagolyvárat szükséges felújatani, de nem így.

A polgármester szerint, ha bármilyen gyanúja van, ne vádaskodjon, tegye meg a feljelentést. “Az elmúlt években ön egyetlen feljelentést nem tett, egyetlen egy mutyit sem talált, és nem is fog, amíg én képviselő vagyok” – fogalmazott.

Bartha György elmondta, azért nem volt a lakossági tájékoztatón, mert nem hívták oda.
Jakab Péter (Jobbik) a gazdasági programból kiemelte, hogy 1000-nél több ember kap szociális étkezést, amit három konyhában készítenek el, de egyik állapota sem felel meg az előírásoknak.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kúria döntésének értelmében, miszerint eltörlik a lelépési díj azon kitételét, hogy Miskolcot el kell hagyniuk a kiköltözőknek, ezek az emberek, a nyomortelepekről akár az Avasra is költözhetnek, kétmillióért vehetnek ott lakást.
A polgármester szerint ez hazugság, rémhír terjesztés, nem osztogatnak kétmillió forintot. Azt mondta, amennyiben ez történne, akkor az Észak-Magyarországban fizetett hirdetésben két bocsánatot Jakab Pétertől.

Földesi Norbert (MSZP): “Azt gondolom, egy gazdasági programból kihagyni az oktatást, nem szép. A legnagyobb ügy, amit önök az oktatásban tettek, az volt, hogy meg akarták változtatni a Földes Ferenc Gimnázium nevét. Azt gondolom, kultúráról nem beszélni ebben a programban, hiba. Németországban a kultúra legalább annyit hoz, mint a nehézipar. Hódmezővásárhely hasonló programja 170 oldal, háromszor akkora terjedelmű, mint a miskolci, azaz alapos munka, részletes elemzéssel.”

Dr. Kovács László (KDNP): “Azon az úton indultunk el, ami egy történelmi fejlődés lehetőségét adja Miskolcnak.”

Pfliegler Péter alpolgármester reagált elsőként a vitában elhangzottakra. “Senki nem tagadja, hogy az autipar a legérzékenyebb iparág a világon, de a Bosch nem csak ezzel van Miskolcon, hanem kéziszerszámgyártással is. Senki nem képzeli, hogy egy település azért utasítana vissza egy befektetőt, mert válságérzékeny iparágban dolgozik. Jelenleg az autóipari tevékenység abszolút felfutó iparág. Miskolc 2013-ban kiemelt fejlesztési központ lett, nem kaptuk volna meg ezt a címet, ha nem a fejlődés útján járunk. hatalmas iparterület kialakításra került kormányzati segítséggel, az azt jelenti, Miskolc leszálló ágban van? Nem, pont az ellenkezőjét. Az, hogy a modern város programhoz csatlakoztunk az is, azt jelzi, fejlődik a város. Ne tagadjuk le, hogy miskolci cégek is fejlesztenek Miskolcon, ami munkahelyteremtéssel jár. két hónapja csatlakoztunk a polgármesterek szövetségéhez, amely a megújuló energia hasznosítását is célul tűzte ki, Miskolc a Déli Ipari parkot is ezzel fűti.” Azt is elmondta, Miskolc, az uniós ciklusban, a második legtöbb pénzt tudta megszerezni.
Az alpolgármester a Bagolyvár kapcsán elmondta, nem feltételezések kapják a fő hangsúlyt, hanem az, hogy Miskolc egy újabb emblematikus épülete újulhat meg. “Azért vannak egyes mondatokban feltételezések, mert 3 napja kaptuk meg a minisztériumi támogató levelet, ami a pályázathoz szükséges” – tette hozzá.

Kiss Gábor alpolgármester a gazdasági programról szólt: “Európa arra felé halad, hogy a megyei jogú városú nagyságú települések adják a gazdaságfejlesztések középpontját. Miskolc kiemelt szerepet tölt be ebbe, de fontos, hogy ezek a városok húzzák magukkal környezetüket, agglomerációt. Többen hiányoltak bizonyos elemeket, ez azért van, mert minden dokumentumnak megvan a célja, azzal foglalkozik. ha valaki hozzászól, próbálja meg komplexen nézni azokat a stratégiákat, amelyeket már korábban elfogadott a testület, például a település fejlesztési stratégiát.”


Egyhangú: Béres Attila a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója

Miskolc – Zárt ülésen, egyhangú támogatással választotta a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójává Béres Attilát csütörtökön a miskolci közgyűlés. tovább »


07:16 – A miskolci testület ma tárgyalja majd a város gazdasági programját, valamint ma döntenek arról is – zárt ülésen – a képviselők, hogy ki legyen a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. A posztra ketten pályáztak: Béres Attila és Dózsa László. Dózsa László azonban június 2-án visszalépett.


07:13 – Tüntetéssel kezdődött a miskolci testületi ülés. Két nő táblákkal tiltakozik a számozott utcai telepfelszámolás ellen.

Dr. Kriza Ákos polgármester még a testületi ülés megkezdése előtt kijelentette: folytatódik a telepfelszámolás és a miskolci razziák.

“Mindig megdöbbenek, amikor a magyar emberek kiszaladgálnak az Európai Unióban” – kezdte dr. Kriza Ákos polgármester, utalva arra, hogy Niedermüller Péter DK-s európai parlamenti képviselő a számozott utcák ügyében kérdezte az Európai Bizottságot. A polgármester szerint nem faji alapon végzik a telepfelszámolást, a razziát, hanem ahol probléma van. Felsorolta, hogy betegségek, bűncselekmények gyakrabban fordulnak elő ezeken a részeken.

“Meg tudom nyugtatni azt a 35 ezer miskolcit, akik aláírásukkal támogatták a nyomortelep-felszámolást, hogy folytatjuk. Bármit állít az ombudsman, TASZ, vagy bárki, mi a joggal élünk és nem visszaélünk” – fogalmazott.


Brüsszel kifogásolja a “Számozott utcák” ügyében született miskolci intézkedéseket

Brüsszel, 2015. június 15., hétfő (MTI) – Brüsszel úgy értékeli, hogy a miskolci önkormányzatnak a “Számozott utcák” ügyében hozott intézkedései sem az uniós romastratégiák keretrendszerével, sem a kormány által a magyar romastratégiában vállalt intézkedésekkel nincsenek összhangban – derül ki abból a válaszból, amelyet Vera Jourová igazságügyi biztos adott Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő írásbeli kérdéseire. tovább »

Kriza Ákos: “Mi a joggal élünk, és nem visszaélünk…”

Miskolc – Az ombudsmani ajánlás ellenére a miskolci önkormányzat folytatja a hatósági ellenőrzéseket. tovább »