UKRÁN VÁLSÁG – A szemben álló táborok sokezres tömegei tüntetnek Kijevben

Több ezres tömegek tüntettek szerdán Kijev központjában. A Moszkva-barát Viktor Janukovics kormányfő mintegy 3 ezer híve a Függetlenség téren tartott megmozdulást, a rivális nyugatbarát államfő, Viktor Juscsenko közel 3 ezer támogatója a közeli Európa téren demonstrált. Az ukrán belpolitikai válság már másfél hete tart.

A köztársasági elnök eredetileg Strasburgba akart utazni, hogy ott tájékoztassa a belpolitikai válságról az Európa Tanácsot. A látogatását azonban lemondta, és a külügyminisztert küldte maga helyett.

A második hete tartó tüntetéssorozatot az váltotta ki, hogy Juscsenko elnök április 2-án rendelettel feloszlatta a parlamentet, és május végére választásokat írt ki. Azzal vádolta a kormányfőt és pártját, hogy az alkotmány megsértésével csábít át a koalícióba ellenzéki parlamenti képviselőket.

A miniszterelnök és pártja az államfő lépését minősíti alkotmányellenesnek, és szembeszállt a rendeletével. Azóta nap mint nap a kormányfő több ezer híve tüntet a parlament feloszlatása ellen.

Kormánypárt állásfoglalást kért az alkotmánybíróságtól a parlament feloszlatásáról, de a taláros testület halogatja a döntést.